ACUM:
13.30
Festivalul Internațional „George Enescu”
Urmează: 15.30 Despre muzică și viață cu ... dirijorul Cristian Mandeal (R)
Apoi: 16.30 Festivalul Internațional „George Enescu”

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct, Andrew Manze la Radiodifuziunea din Hanovra

Publicat: miercuri, 28 Februarie 2018 , ora 15.42

Andrew Manze este un muzician cu o carieră deosebită; cu o viață dedicată muzicii vechi, el primește nenumărate invitații de a colabora cu ansambluri din întreaga lume care interpretează acest gen de muzică. Presa britanică l-a supranumit "Grapelli al viorii baroce", facând referire la Stéphane Grappelli, un mare violinist francez de jazz, o legendă a virtuozității acestui instrument.

Dar pentru seara de la Hanovra, Andrew Manze ne propune un concert în care alătură muzica a doi mari compozitori extrem de diferiți ca stil, Wolfgang Amadeus Mozart și Serghei Prokofiev. Concertul va debuta cu Simfonia nr.39 KV 543 în Mi bemol major a marelui clasic vienez născut la Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart. Este demn de menționat faptul că în vara anului 1788, pe o perioadă de câteva săptămâni, Mozart a compus ultimele și cele mai importante trei simfonii ale sale: 39, 40, și 41 "Jupiter"; pe aceasta din urmă o vom asculta în partea a doua a concertului programat în Studioul Mare al Radiodifuziunii din Hanovra.

Între aceste două simfonii mozartiene, Andrew Manze a intercalat Concertul nr.1 op.19 pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev. Solistă va fi violonista Isabelle van Keulen, cea pe care publicația engleză "The Guardian" o vede "capabilă să ofere publicului o interpretare de mare calitate". Ea este profesoară de vioară, violă și muzică de cameră din anul 2012 la Universitatea de Arte din Lucerna, Elveția. Interpretează în egală măsură muzică clasică, dar și contemporană. Mai mulți autori ai zilelor noastre au compus concerte pentru ea: Henri Dutilleux, John Adams, Lera Auerbach, Oliver Knussen sau Brett Dean.

Isabelle van Keulen, Andrew Manze și Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra, în transmisiune directă, vineri 9 martie, ora 21,00 la Radio România Muzical.

Laura Ana Mânzat