Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Mariss Jansons - aniversat în emisiunea Arpeggio, din 12 ianuarie

Publicat: miercuri, 10 Ianuarie 2018 , ora 11.13

Pe 14 ianuarie, dirijorul Mariss Jansons, una din personalitățile dirijatului contemporan, împlinește 75 de ani. O viață plină de succese muzicale, ale cărei începuturi au fost marcate de discriminările pe care ocupația nazistă le opera asupra unei familii de origine evreiască, așa cum era familia Jansons, dar și de regimul comunist sovietic.

Mariss Jansons, s-a născut la Riga, în Letonia, unde se ascundea mama sa, după ce fusese salvată din gheto, unde bunicul și unchiul lui Mariss au fost uciși de naziști.

Și-a început studiile muzicale cu tatăl său, dirijorul Arvid Jansons și a fost remarcat de Hans Swarowsky cu care a studiat la Viena și de Herbert von Karajan ale cărui cursuri le-a urmat la Salzburg. Karajan, de altfel, l-a invitat pe Mariss Jansons să-i devină asistent la Filarmonica din Berlin, însă autoritățile sovietice au făcut pierdută această invitație, de care Jansons a aflat mult prea târziu.

Cariera lui Jansons a început la Orchestra Filarmonică din St. Petersburg și a continuat la Filarmonica din Oslo, la Orchestra Filarmonică din Londra și la Orchestra Simfonică din Pittsburg. În anul 1996, în timp ce dirijat Boema la Oslo, Mariss Jansons a suferit un atac de cord și a fost într-o situație deosebit de gravă, pe cale de a repeta destinul tragic al tatălui său care s-a stins din viață în timpul unui concert pe când dirija Orchestra Halle din Manchester.

După ce a urmat un tratament de refacere în Elveția, Mariss Jansons și-a reluat activitatea și a devenit dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze. Și pentru că suntem la început de an, trebuie să amintim cele trei concerte de Anul Nou pe care Jansons le-a dirijat, de la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena - în 2006, 2012 și 2016.

La Arpeggio, pe 12 ianuarie, vă invităm să ascultați două înregistrări ale dirijorului, realizate împreună cu Orchestra Filarmonicii din Oslo, cu opusuri de P.I. Ceaikovski. Vă așteptăm de la ora 10.00.

Monica Isăcescu