Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Polifonii - ediție specială în Ziua Radio România
Ne îndreptăm cu pași repezi către o vârstă rotundă, acum însă împlinim doar… 89 de ani! La fiecare 1 noiembrie Radio România își sărbătorește ziua de naștere, îmbracă haine de sărbătore, cu perle albe și pantofi negri de lac și face ce știe mai bine: se ridică în văzduh și, din înaltul cerului, transformă clipele efemere în pietre prețioase de cultură, informații, educație, curiozități, distracție etc. Cu siguranță este un partener ideal de viață; nu te incomodează, dar e mereu lângă tine.
Ca mai toți din generația mea am crescut cu "Invitațiile Euterpei" ale lui Iosif Sava, cu transmisiunile de concerte și teatrul radiofonic, emisiuni pe care le ascultam la un tranzistor portabil ("Mamaia" se numea), căutând frecvențele la fel ca bunicii mei. Acum prefer calculatorul sau telefonul, aparatul clasic de radio a rămas doar o piesă decorativă de mobilă. Indiferent de mijloacele de acces, îmi place să fiu alături de colegii mei de la Radio România Muzical și să mă răsfăț cu minunatele emisiuni, transmisiuni și știrile din domeniu, știind cât de multă muncă e depusă și cât de puțini suntem.
La 89 de ani Radio România are riduri? Nu, nu cred! A trecut printr-un Război Mondial refugiindu-se la Bod lângă Brașov, chiar și în aceste condiții improprii a emis fără întrerupere, cu eforturi supraomenești, desigur. În deceniile uniformelor cenușii ale comunismului, cu toate că defila pe podiumul propagandistic, a găsit acele portițe spre încăperile marilor personalități de cultură și spre alinarea noastră. Concurența de după anii `90 a obligat-o să se reinventeze periodic, în ton cu cerințele tinerelor generații, perpetuând, în același timp, prietenia cu ascultătorii fideli. Suntem formidabili? "Ei, aș! Căldură mare, mon cher!" ar răspunde Caragiale.
Puțină istorie și mai multă muzică vă invit să ascultați la ediția specială a Polifoniilor din 1 noiembrie (începând cu ora 13.10), despre compozitori și interpreți din familia Radio România: Mihail Jora, Dinu Lipatti, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Alfred Alessandrescu și Iosif Conta.