Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

O transmisiune directă de vis - marca Mariss Jansons și Daniil Trifonov - la 'Scena europeană', vineri, 13 octombrie

Publicat: miercuri, 11 Octombrie 2017 , ora 13.01

Un eveniment de excepție se prefigurează la "Herkulessaal" din München: Mariss Jansons și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze vor colabora pentru prima oară cu Daniil Trifonov, cel mai solicitat pianist din lume după statistica realizată de site-ul bachtrack pentru anul 2016; aici este plasat primul în topul pianiștilor cu cele mai multe evoluții, categorie în care Rudolf Buchbinder ocupă poziția a doua și Yuja Wang împarte locul zece cu Emanuel Ax.

Performanțele tânărului rus sunt de-a dreptul extraordinare, dacă ne gândim că în 2011, în numai șase săptămâni, a câștigat două dintre cele mai dificile concursuri internaționale: "Arthur Rubinstein" de la Tel Aviv și "Ceaikovski" de la Moscova. De atunci a început o carieră spectaculoasă, uimind prin forța interioară, tehnica impecabilă și viziunile extrem de personale și persuasive.

Daniil Trifonov are contract de exclusivitate cu casa Deutsche Grammophon, cel mai recent album, al patrulea, intitulându-se Chopin Evocations . Fantaisie-Impromptu de Chopin a oferit Trifonov ca bis în Festivalul Internațional "George Enescu", în memorabilul concert din 9 septembrie cu Filarmonica din München și Valery Gergiev la pupitru; este lucrarea din video-clipul său de promovare.

Pentru debutul de la München, Daniil Trifonov a ales o pagină concertantă de un relief amețitor, Burlesca pentru pian și orchestră de Richard Strauss; este un opus prezentat în primă audiție în 1890, la Eisenach, când compozitorul avea exact vârsta de azi a lui Trifonov: 26 de ani.

Un program integral Richard Strauss vom asculta sub bagheta celebrului Mariss Jansons, acest "vrăjitor al baghetei": concertul se deschide cu poemul simfonic Așa grăit-a Zarathustra, iar la final ne vom delecta cu Till Eulenspiegel; sunt muzici ofertante pentru cel considerat unul dintre cei mai mari dirijori ai momentului.

Un simfonic cu multe carate transmis în direct de Radio România Muzical, vineri, 13 octombrie, începând de la ora 21.00.

Monica Cengher