Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Philippe Herreweghe - Interpretul zilei la Radio România Muzical, marți, 2 mai

Publicat: vineri, 28 Aprilie 2017 , ora 12.38

Philippe Herreweghe s-a născut în orașul belgian Ghent în urmă cu 70 de ani. A studiat medicină și psihiatrie la Universitatea din Ghent și, în paralel, pian, cu Marcel Gazelle, la Conservatorul din același oraș, apoi clavecin și orgă.

În 1970 a fondat ansamblul Collegium Vocale Ghent, astăzi de renume internațional, fiind încă de la început remarcat pentru interpretarea muzicii baroce. A fost invitat, spre exemplu, de Nikolaus Harnoncourt și Gustav Leonhard să participe la înregistrarea lor cu integrala cantatelor lui Johann Sebastian Bach.

În 1977, Herreweghe a înființat la Paris ansamblul "La Chapelle Royale", între 1982-2000 a fost director artistic al "Académies Musicales de Saintes", în aceeași perioadă fondând mai multe ansambluri, precum Ansamblul Vocal European și Orchestra Champs Élysées, alături de care a realizat interpretări foarte bine documentate ale unui repertoriu vast, de la lucrări renascentiste până la creații contemporane.

Din 2001, Philippe Herreweghe este director artistic al Academiei Crete Senesi, o frumoasă regiune din Toscana, Italia - aici are loc anual un Festival, iar ediția 2017, prima organizată de Collegium Vocale Ghent, se anunță a fi una specială, prin aniversarea lui Philippe Herreweghe dar și prin cei 450 de ani trecuți de la nașterea lui Claudio Monteverdi.

Philippe Herreweghe este Interpretul zilei la Radio România Muzical, marți, 2 mai, de la ora 10.00, la Arpeggio.

Andreea Chiselev