Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Tiberiu Soare – Interpretul zilei de 3 ianuarie 2017 la Arpeggio

Publicat: joi, 29 Decembrie 2016 , ora 14.22

Unul dintre colaboratorii permanenți ai celebrei soprane Angela Gheorghiu, cunoscut și datorită concertelor susținute la pupitrul dirijoral al Orchestrelor Radio sau al spectacolelor de operă conduse pe prima scenă a țării, Tiberiu Soare împlinește astăzi 40 de ani. Născut la București, Tiberiu Soare a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică "Iacob Mureșianu" din capitală pe care le-a absolvit în anul 1995 ca șef de promoție. Este absolvent a două dintre Facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de dirijat - clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei, precum și cea de interpretare muzicală - tubă - clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate - secția dirijat orchestră cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogățirea cunoștințelor muzicale, Tiberiu Soare, a participat și la cursul de compoziție predat de Dan Dediu la aceeași universitate.

Și-a început cariera dirijorală în 1999 și a condus orchestrele Filarmonicilor din Târgu-Mureș, Brașov, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio. Cariera sa a inclus până în acest moment și concerte derulate pe scene din Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania și Elveția.

Între 2002 și 2006, Tiberiu Soare a fost profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București - secțiile de muzică de cameră și operă, iar din 2005 a devenit dirijor al Operei Naționale București, unde a debutat cu baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski. Din ianuarie 2007 pâna în septembrie 2008, Tiberiu Soare a coordonat Studioul Experimental de Opera și Balet "Ludovic Spiess" înființat în cadrul Operei Naționale București. Pe data de 11 septembrie 2010 Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Londra având-o solistă pe soprana Angela Gheorghiu, iar în stagiunea 2012-2013 a condus la Sala Pleyel din Paris un concert al marii noastre artiste, desfășurat în compania Orchestrei Naționale de l'Ile de France. Printre distincțiile obținute ca recunoaștere a carierei sale de excepție, se numără și Ordinul "Coroana României" în grad de Cavaler, acordat de Familia Regală a României.

Între 2012 și 2015 a fost dirijor principal al Orchestrei Naționale Radio, ansamblu pe care îl conduce în înregistrarea pe care v-o oferim marți, 3 ianuarie 2017, la Arpeggio, de la ora 10.00 și în reluare de la ora 17.00: Simfonia Manfred op.58 de P.I.Ceaikovski.

Monica Isăcescu