Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Corul și Orchestra Simfonică din Bournemouth sub conducerea lui Nicholas McGegan

Publicat: luni, 31 Octombrie 2016 , ora 7.54

Școala muzicală britanică evocând Viena muzicală prin creații realizate în aproximativ trei decenii, înainte și după 1800...

Unitate în diversitate: lucrări scrise pentru ambianțe diferite care reflectă în linii mari spiritul aceleiași epoci, dar lasă să se întrevadă și variatele sale direcții evolutive...

Pe afișul acestui concert al Corului și Orchestrei Simfonice din Bournemouth figurează trei nume pe care le asociem automat peisajului muzical vienez: Schubert, Mozart și Beethoven; așadar, univers componistic clasic, dar și sugestii care ne duc cu gândul spre aspecte romantice.

Dintre lucrările vocal simfonice beethoveniene doar câteva sunt mai frecvent incluse în programele de concert, iar Missa în Do major op.86 nu apare prea des pe afișe; o creație din care autorul a ales secțiuni pentru a fi prezentate în fața publicului din Viena odată cu Simfoniile a V-a și a VI-a, cu alte pagini de referință este alegerea organizatorilor stagiunii Orchestrei Simfonice și Corului din Bournemoth pentru o seară aparte.

Universul concertant mozartian este mereu o atracție pentru melomani, dar Concertele pentru corn și orchestră nu se aud prea des. Prim cornistul ansamblului din Bournemouth este propunerea solistică a acestui afiș, completat cu bogăția expresivă a Simfoniei a V-a de Franz Schubert.

Ne este foarte cunoscut prestigiul dirijorului Nicholas McGegan prin intermediul bogatei sale discografii asociate mai ales repertoriului din perioada Barocului dar prestigiul lui s-a consolidat și prin versiunile oferite unor partituri ale epocii următoare. Interpret la clavecin dar și la alte instrumente (chiar și la cele de suflat din lemn) Nicholas McGegan este - la maturitatea celor 66 de ani - una dintre personalitățile marcante ale vieții muzicale britanice, cu recunoașteri pe diferite meridiane în calitatea sa de conducător de formații, de creator de autenticitate stilistică. Deceniile de carieră artistică l-au purtat pe scene importante, iar lista înregistrărilor sale este una impresionantă.

Lucrări de Beethoven și Mozart mai rar auzite, alături de pagini de Schubert, sub semnul autenticității interpretative - în direct la Scena Europeană în 2 noiembrie, de la 21.30.

Anca Ioana Andriescu