Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Don Quijote - în 3 portrete simfonice - în direct de la Madrid

Publicat: duminică, 23 Octombrie 2016 , ora 16.57

Un concert simfonic consacrat unor portrete muzicale dedicate lui Don Quijote nu ar trebui să ne mire în acest an în care cultura întregii lumi a marcat patru secole de la dispariția celui care l-a făcut celebru în plan literar: Miguel Cervantes de Saavedra...

Chiar și în mileniul III, Don Quijote a rămas o emblemă pentru cultura iberică! Când parcurgi în viteză multe dintre șosele Spaniei întâlnești din loc în loc, în pustietatea unui decor adesea arid, aproape sterp, siluete monumentale, simbolic decupate (de cele mai multe în metal)... Sugestiile sunt clare: înalt și subțire, într-o atitudine ...eroică apare Don Quijote, iar prin contrast, bondocul Sancho Panza este înfățișat călare pe măgărușul său.

Dacă amplul poem simfonic scris de Richard Strauss în 1897 este familiar multor melomani, celelalte două lucrări incluse pe afișul Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole din 28 octombrie 2016, concert transmis în direct de Radio România Muzical de la ora 21.00, trezesc interesul și prin faptul că reprezintă - probabil - o noutate pentru ascultătorii români, chiar dacă apațin unor compozitori născuți, amândoi, cu 130 de ani în urmă...

Don Quijote velando las armas este titlul poemul simfonic realizat în 1924 de Óscar Esplá y Triay după ce a primit o comandă din partea contemporanului său (cu un deceniu mai vârstnic) Manuel de Falla, pentru un colectiv simfonic din Camara... Cele trei secțiuni ale partiturii "amplificate" pentru "gran orquesta" acum 9 decenii (Preludio, Danza și Escena y Finale) au răsunat în capitala Spaniei la Teatro de la Zarzuella... Spirit iberic care a beneficiat și de îndrumările lui Max Reger în Germania și ale lui Camille Saint Saens la Paris, Oscar Espla a traversat complicata istorie a Spaniei secolului XX în cei aproape 90 de ani de viață, petrecându-și mult timp (după 1936) în afara granițelor patriei sale.

De proporții ceva mai restrânse este poemul simfonic Una aventura de Don Quijote compus acum un veac de Jesus Guridi, exponent de frunte al culturii din Țara Bascilor. Preocupat de valorificarea elementelor muzicale tradiționale ale teritoriului său natal, Jesus Guridi a fost însă mult influențat și de universul wagnerian, chiar dacă a studiat la Paris,la Schola Cantorum. Spectaculozitatea scriiturii sale orchestrale conturează alternanța momentelor eroice și a celor lirice ale ... narațiunii sale simfonice imaginate în 1916, avându-l în prim plan pe Don Quijote.


With Celibidache at the Royal Theatre

Dirijorul acestei veritabile aventuri literar - muzicale este Enrique García Asensio, o prezență interpretativă cu interesante legături cu figuri importante ale muzicii românești: biografia sa citează la loc de cinste faptul că a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile oferite la Bologna, la Munchen sau la Academia Chigiana din Siena... A realizat concerte cu importanți artiști români... Cu o activitate internațională care l-a asociat multor colective orchestrale de pe diferite continente de-a lungul celor 79 de ani ai săi și multe decenii de carieră, Enrique García Asensio a condus o lungă perioadă ansamblul Radioteleviziunii din Madrid, la pupitrul căruia apare și în această seară specială!

Un program interesant prin semnificația sa dar și prin corelațiile artistice realizate, o lume sonoră ce merită explorată și ... un plus de emoție subiectivă pentru această Scenă Europeană din 28 octombrie, la RRM on air și on line, de la ora 21.

Anca Ioana Andriescu