Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Un dirijor inovator conduce Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Naționale Daneze

Publicat: miercuri, 5 Octombrie 2016 , ora 14.33

Concertul susținut de Orchestra Simfonică Națională Daneză la Sala Radiodifuziunii din Copenhaga va fi condus de Thomas Dausgaard, dirijor renumit pentru creativitatea sa deosebită și pentru inovațiile pe care le aduce în programele concertelor sale. El a fost chiar dirijor titular al acestui ansamblu în perioada 2004-2011. Dincolo de muzică, Thomas Dausgaard este pasionat de viața și cultura popoarelor foarte îndepărtate de Europa, a vizitat triburile vânătorilor de capete din Borneo, a lucrat ca voluntar la fermele cultivatorilor de orez din China sau a locuit în satele băștinașilor de pe insulele din Pacificul de Sud. În prezent trăiește alături de familia sa în Danemarca.

Programul concertului va începe cu Suita pentru orchestră "Mormantul lui Couperin" de Maurice Ravel,  de fapt un aranjament orchestral făcut de acest compozitor în anul 1919 pornind de la o versiune mai veche pentru pian care omagiază suita franceză barocă și pe unul dintre reprezentanții ei principali, François Couperin. Această partitură a fost considerată un sumum al îndemânării de orchestrator a lui Ravel.

Pianistul Alexandre Tharaud, o prezență activă pe scenele de concert europene

Va urma Concertul pentru mâna stângă și orchestră, cu subtitlul "Left alone" de Hans Abrahamsen, muzician născut în 1952, de naționalitate daneză, o personalitate deosebit de creativă; el a compus diverse lucrări pe perioada unei jumătăți de secol, a declarat că a avut de mai multe ori curajul să se oprească din procesul creației, dar și să-l reînceapă dintr-o nouă perspectivă. Protagonistul concertului "Left alone" de Hans Abrahamsen va fi pianistul francez Alexandre Tharaud, un concertist deosebit de activ pe scenele europene, dar și în SUA sau în Japonia și cu o discografie foarte bogată în ciuda declarației sale că "dacă ar exista o cameră ascunsă care să-l filmeze atunci când studiază, ar putea fi văzut cum cântă, strigă, dansează sau se ceartă cu pianul…" . Iar în partea a doua a Concertului susținut de Orchestra Simfonică Națională Daneză la Sala Radiodifuziunii din Copenhaga, Thomas Dausgaard ne propune Simfonia în re minor de Cesar Franck.

Live de la Copenhaga, joi, 13 octombrie, de la ora 20.30. 

Laura Ana Mânzat