Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

La mulți ani, Alexandru Tomescu!

Publicat: miercuri, 14 Septembrie 2016 , ora 10.25

Vârful de lance al violonisticii românești actuale, cel mai bine vândut și mai căutat instrumentist din România, violonistul Alexandru Tomescu împlinește pe 15 septembrie 2016 40 de ani. O vârstă a confirmărilor, ce lasă în urmă un bilanț extrem de onorant, din care alegem să vă reamintim cele 9 ediții ale turneului Stradivarius, dar și premii la concursuri  internaționale deosebit de importante, precum Marguerite Long-Jacques Thibaud de la Paris, Tibor Varga de la Sion, Nicolo Paganini de la Genova.

Conform site-ului său oficial, “Alexandru Tomescu, a înțeles că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism și inovație este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. A cântat în fața unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Național. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociația Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficiențe de auz. Este printre primii artiști care și-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în orașe românești în care nu există filarmonici”. Este suficient ca numele Alexandru Tomescu să apară pe un afiș pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv.

Solist concertist al Orchestrelor Radio, Alexandru Tomescu dă atenție în egală măsură muzicii de cameră, cântând în formații de duo, trio sau cvartet. Unul dintre proiectele sale importante se leagă de Cvartetul Ad Libitum, în care a devenit vioara I, după accidentul tragic al lui Adrian Berescu. La fel de multă implicare a dovedit și în problema Casei lui Enescu de la Mihăileni, încercând prin eforturi proprii transformarea ei – aflată cu puțin timp într-o stare de degradare avansată – într-un centru cultural. În același spirit, violonistul organizează acolo, începând din anul 2015, anual, un curs de măiestrie pentru tinerii români din diaspora.

Acesta este, în linii mari, muzicianul Alexandru Tomescu, pe care îl aniversăm în emisiunea Arpeggio, ascultându-l interpretând lucrări de Enescu, Kreisler, Rahmaninov și Haciaturian.

Monica Isăcescu