Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Soprana Anna Netrebko - albumul 'Verismo'

Publicat: vineri, 2 Septembrie 2016 , ora 15.10


În premieră românească, un album lansat pe 2 septembrie 2016 despre care s-a vorbit deja destul de mult: Verismo cu soprana Anna Netrebko, un album înregistrat în compania Orchestrei Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, dirijate de Antonio Pappano. Aria care mie mi s-a părut cea mai bine realizată de pe acest disc: cea a Maddalenei din actul 3 al operei Andrea Chenier de Umberto Giordano.

Da, a fost o adevărată provocare pentru Anna Netrebko să înregistreze acest disc care în 70 de minute cuprinde cele mai cunoscute arii veriste pentru soprane lirico-spinte: Puccini, Giordano, Cilea, Catalani. Așa cum mărturisește chiar ea:

Anna Netrebko: Acest repertoriu a fost înregistrat de atâtea ori, atât de multe soprane l-au interpretat; când abordezi acest repertoriu, deja îți pui problema că ești gata să pierzi bătălia. Probabil nu va fi rău ce vei face; ceea ce trebuie cu adevărat făcut, este să aduci, ceva din tine, personal, în interpretare, fiind în același timp fidel textului din partitură. Și nu este simplu deloc...

Antonio Pappano: Toate piesele de pe album au un soi de scenariu muzical, este nevoie de o imensă putere: vocală, fizică. Este nevoie și de curaj.

Anna Netrebko are o carieră foarte interesantă, pentru că ea a parcurs repertoriul belcanto. Dar acum vocea i s-a schimbat, pe măsură ce a înaintat în vârstă. Vocea a devenit mai profundă, mai bogată.

Anna Netrebko: Întotdeauna am fost acel tip de persoană căreia îi place să facă ceva nou; nu din cauza vanității, ci doar pentru că, pur și simplu, așa sunt eu.

Antonio Pappano: Poți spune că Anna are o voce frumoasă, însă nu doar atât: Anna are o voce frumoasă foarte interesantă, foarte personală. Câteodată auzi Rusia din ea, dar în același timp, ea are o muzicalitate de tip latin, o mare libertate în acest tip de repertoriu. Ea este acasă în repertoriul verist.

Giacomo Puccini cu Anna Netrebko - roluri emblematice - Madama Butterfly, Tosca, Liu și Turandot; iată, pe discul Verismo, Anna Netrebko a ales să interpreteze ambele roluri de soprană din Turandot, atât delicata Liu, cât și impunătoarea Turandot, două roluri foarte diferite. Iar în finalul discului descoperim aria din actul al II-lea al operei Manon și în întregime actul 4 din aceeași operă.

În momentul când am conceput această emisiune, cronicile internaționale pentru acest disc ascultat astăzi în premieră la Radio România Muzical nu apăruseră, doar un site din Marea Britanie vorbea în termeni extrem de elogioși despre acest album, pe care îl vede mai bun decât precedentul disc Verdi cu roluri spinto-dramatice, apărut tot la casa Deutsche Grammophon. Am mai găsit reacții la coperta discului - de ce o figură de Walkirie pe un album de arii veriste, o discuție care nu are de fapt legătură cu muzica de pe acest CD.

Anna Netrebko, care va împlini 45 ani în curând, este cu siguranță una dintre super-vedetele operei de astăzi, iar standardele ei sunt foarte înalte. În mod cert, pe acest album, ea se arată cu sinceritate și emoție exact așa cum e: poate nu perfectă, însă umană și prin micile imperfecțiuni, cu o voce de o calitate specială și o trăire care emoționează. Poate mai puțin fericită este asocierea vocii ei cu cea a tenorului Yusif Eyvazov cu care s-a căsătorit anul trecut, însă omenește vorbind, putem înțelege alegerea Annei Netrebko.

Și, da, Anna Netrebko a avut curaj să înregistreze acel tip de repertoriu de mii de ori cântat înaintea ei, să se supună comparațiilor și eventualelor critici. Constat că în ultimul timp, marele repertoriu al muzicii culte este ocolit de producătorii de discuri: se caută noul, ineditul. Însă marea muzică nu poate supraviețui pe viitor decât prin artiștii care aleg să ducă mai departe acest repertoriu, interpretat pentru oamenii de astăzi. Și cred că acest aspect este extrem de important.

Discul Verismo poate fi ascultat luni, 5 septembrie, de la ora 19.00 și este inclus și în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu