Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Filarmonică din Berlin în Festivalul BBC–Proms, 2 septembrie, ora 21,00.

Publicat: miercuri, 24 August 2016 , ora 12.33

Sir Simon Rattle aduce Filarmonica din Berlin la Proms, pentru două concerte așteptate cu nerăbdare de publicul meloman. Primul – cel din 2 septembrie – care va fi transmis în direct la Radio România Muzical, începând cu ora 21,00 - comemorează geniul regretatului Pierre Boulez, care a încetat din viață în luna ianuarie a acestui an.

Caleidoscopica piesă „Éclat” a lui Boulez – scrisă de compozitorul francez cu ocazia împlinirii vârstei de 40 de ani, poate fi socotită un preludiu la cea de-a doua lucrare din programul serii - monumentala simfonie a VII-a de Gustav Mahler, o lucrare în care imaginația muzicianului evocă drumul de la întuneric la lumină, în armonii când liniștite, când feroce și sălbatice.

Pe maestrul Simon Rattle, publicul din România a avut ocazia să-l urmărească, pe viu, în fruntea aceleiași Orchestre Filarmonice din Berlin, în concertul de la Sala Palatului din 3 septembrie 2015 din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” de la București.

După exact un an, pe 2 septembrie, de la ora 21,00 – din cadrul „Promenadelor” londoneze,  Radio România Muzical vă oferă, din nou, ocazia să ascultați în transmisiune directă, ansamblul berlinez considerat, în anul 2008, de către „Gramophone” drept „cea mai bună orchestră din lume”.

Așadar, nu ratați concertul susținut de Orchestra Filarmonica din Berlin la „Royal Albert Hall” din Londra, din cadrul Festivalului Internațional BBC-Proms. Dirijor Sir Simon Rattle. În program: Piesa „Éclat” de Pierre Boulez și Simfonia a VII-a mi minor de Gustav Mahler. Comentează Dan Ghineraru.

Mihai Stănescu