Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul BBC Proms - transmisiune directă la Radio România Muzical

Publicat: luni, 11 Iulie 2016 , ora 9.42

Royal Albert Hall

… un edificiu născut din dorința legendarei Regine Victoria de a păstra în memoria londonezilor amintirea mult-iubitului ei soț, Albert, a cărui inițială apare de sute ori reprodusă în elementele de ornament ale clădirii. Banii nu erau suficienți pentru terminarea impunătoarei săli, situate nu departe de Memorialul Albert, dar creativa Regină găsește din nou o soluție: vânzarea anticipată a lojelor către potentații vremii, pe o perioadă nelimitată, vânzare ce asigură suma necesară construcției. Regulile pe care le impune Regina sunt stricte: la Royal Albert Hall nimeni, niciodată nu va îndrăzni să aibă o purtare necuviincioasă; îndoliata Regină merge până la a interzice pe vecie orice formă de dans în Sala ce poartă numele soțului ei pierdut prea devreme.

Dar cum regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, cu știință sau fără știință... peste ani Regina Elizabeth a II-a se vede în situația de a alege între a face o excepție de la normele stabilite de către înaintașa sa și a pune într-o situație incomodă un înalt oaspete. Asistând la un concert pop, Nelson Mandela - entuziasmat de ceea ce se întâmpla pe scenă și necunoscător al dorinței Reginei Victoria - se ridică de pe locul său, aflat bineînețeles în loja regală, și în văzul tuturor începe să danseze. Spre stupoarea englezilor, politețea exemplară a Reginei o aduce în poziția de a se ridica la rândul ei și a schița câteva mișcări discrete, în balans, cu mâna.

Royal Albert Hall... Festivalul Proms

Un șir lung de oameni se aliniază cu ore bune înainte de începerea concertului în fața ușii din spatele clădirii. În ultimele minute dinaintea începerii evenimentului, ușa se va deschide și fiecare va primi un bilet de doar 5 Euro pentru a avea acces la galerie... acolo nu sunt scaune, ținuta spectatorilor poate fi mai liberă, iar comportamentul (exceptând liniștea subînțeleasă în timpul unui concert) nonconformist. Așezați pe podeaua de marmură a galeriei, tineri și mai puțin tineri stau întinși ca la picnic, savurând un sandviș, citind o carte, odihnindu-se pur și simplu culcați pe spate, croșetând sau urmărind partitura... La stal și la balcoane, spectatori spilcuiți asistă nemișcați la concert. Muzica îi mângâie pe toți în egală măsură.


17 iulie 2016, Royal Albert Hall, Festivalul Proms

Într-o seară de duminică, într-o ținută comodă de vară, fixați pe frecvențele FM ale Radio România Muzical sau pe audiție online (romaniamuzical.ro), puteți intra în atmosfera destinsă a Festivalului Proms, de la Royal Albert Hall, bucurându-vă pe de o parte de calitatea interpretării unor ansambluri britanice de excepție: Corul King's College din Cambridge și Orchestra de instrumente vechi "Age of Enlightenment", conduse de Stephen Cleobury, iar pe de altă parte de un program vocal-simfonic festivalier, accesibil: clasic cu lucrări de Mozart și Haydn în prima parte și piese de un rafinament specific francezului Gabriel Fauré. Vă așteptăm alături de noi de la ora 21.00.

Monica Isăcescu