Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live: Mariss Jansons, la conducerea Corului și Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze

Publicat: luni, 4 Aprilie 2016 , ora 11.32

Am început 2016 împreună, la Radio România Muzical, sub bagheta energică, înflăcărată a lui Mariss Jansons... Ne-am bucurat să îl regăsim pe afișul Concertului de Anul Nou de la Viena, transmis prin intermediul Uniunii Europene de Radio. Un simbol pentru ... satisfacția deosebită pe care o aștepți de la un mare eveniment artistic!

Dinamismul, strălucirea, spectaculozitatea tălmăcirilor sale ne-au captivat de fiecare dată și ne fac să așteptăm mereu mai mult...totul... vraja absolută a muzicii....

In acest început de aprilie, ne reîntâlnim cu Mariss Jansons în direct, sub semnul unui alt moment festiv: aniversarea celor 7 decenii de existență ale Corului Radiodifuziunii Bavareze, printr-un program special oferit de acest ansamblu, alături de Orchestra Radiodifuziunii din Munchen, sub conducerea faimosului "titular" al podiumului dirijoral. Șeful de orchestră care "arde" literalmente pe scenă, trăind la intensitate maximă gestul interpretativ, oferă ansamblurilor reunite prilejul unui repertoriu vibrant, antrenant, viguros și...nu prea des prezent pe afișele stagiunilor simfonice: coruri din opere, amintindu-ne de ampla deschidere pe care Jansons a avut-o mereu și pentru teatrul liric.

(De altfel, în această lună aprilie se împlinesc 2 decenii de când a suferit puternicul atac de cord, dirijând spectacolul cu Boema, la Oslo... A urmat o recuperare complicată, pe durata a doi ani, o intervenție chirurgicală, schimbarea regimului de viață, apoi renunțarea la postul din Statele Unite, de la Pittsburgh...)

"Doresc ca fiecare dintre concertele pe care le dirijez să fie un eveniment: pentru mine, pentru orchestră, pentru public."

Cu o agendă profesională impresionantă, pe parcusul unei cariere de mare faimă internațională, Mariss Jansons a definit "ere" la conducerea unora dintre colectivele simfonice de prestigiu, la Oslo, Pittsburg, Londra, Amsterdam, Munchen... In capitala Bavariei a preluat conducerea colectivului muzical în toamna lui 2003; contractul prevedea 3 ani. A fost prelungit pentru noi perioade, cea mai recentă anunțând colaborarea până în 2021. Și cu această orchestră a făcut istorie prin repertoriul, înregistrările, evenimentele semnate incomparabil în plan interpretativ. (Și nu numai muzical: în 2007, letonul luteran a prezentat în fața unui auditoriu de 7000 de oameni și Papei Benedict XVI Simfonia a IX-a de Beethoven, într-un concert difuzat pe numeroase meridiane. Militează în continuare pentru o (nouă) sală de concerte pentru formațiile muzicale ale Radiodifuziunii Bavareze, participă la programe speciale pentru atragerea noilor generații spre stagiunile simfonice, etc...)

Programul celor 2 seri care marchează aniversarea Corului Radiodifuziunii Bavareze (aflat deja de un deceniu sub directoratul artistic al olandezului Peter Dijkstra) aduce în prim plan pagini coral-orchestrale de Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Carl Maria von Weber, Mozart, Schubert, Smetana, Rahmaninov, Puccini, Bizet, Gounod sau Leoncavallo, câteva momente orchestrale dar și - așa cum face adesea Mariss Jansons în concertele sale - surprize (chiar așa apar în lista lucrărilor: "piese surpriză")!

Rețeta sigură a unui concert - eveniment oferă (dincolo de cartea de vizită remarcabilă a interpreților) "șlagăre" pe care le-am fredonat cândva fiecare dintre noi, o paletă stilistică foarte largă, un context special al serii la Sala Hercules din cadrul complexului Residenz din Munchen. Nu ratați această transmisiune directă la Scena europeană, în 8 aprilie, de la 21.

(Dirijorul Mariss Jansons (73 de ani) și Orchestra Radiodifuziunii Bavareze vor avea bagajele deja făcute pentru că a doua zi cântă un cu totul alt repertoriu la Frankfurt am Main și apoi zboară spre Statele Unite și Canada, unde efectuează un turneu în centre muzicale importante)

Anca Ioana Andriescu