Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Filarmonica Cehă - 120, aniversare în direct de la Praga, luni 4 ianuarie, ora 20,30

Publicat: marți, 29 Decembrie 2015 , ora 11.02
Un concert aniversar vã propunem la Radio Romania Muzical, luni 4 ianuarie 2016, în transmisiune directã de la Praga. Orchestra Filarmonicã Cehã împlinește 120 de ani de existențã, este o orchestrã renumitã pentru calitatea interpretãrilor, ca și pentru promovarea muzicii cehe. O serie de distincții a adunat în aceastã perioadã îndelungatã: numeroase Grand Prix du Disque a Academiei «Charles Cross », nominalizãri la Premiile Grammy, iar în 2008 a fost numitã printre primele 20 de orchestre din lume (Revista « Gramophon »).

O succesiune de mari șefi de orchestrã au conferit identitate acestui ansamblu praghez: Rafael Kubelik, Václav Neumann, Vladimir Ashkenazy, Eliahu Inbal și Jiűí Bìlohlávek , ce deține în prezent și fotoliul de directorul artistic al filarmonicii. Jiűí Bìlohlávek, care a studiat cu Sergiu Celibidache, și-a fãcut un titlu de glorie cu integrala lucrãrilor simfonice și concertante de Antonin Dvorak, compozitor de la a cãrui naștere se vor împlini 175 de ani.

Lucrãri de Antonin Dvorak se vor auzi la Rudolfinum cu Orchestra Filarmonicã Cehã și dirijorul Jiűí Bìlohlávek : Uvertura de concert op. 93 "Othello", "Cântece Biblice" op.99 - solist Jan Martiník și Simfonia a IX-a op.95 în mi minor "Din Lumea Nouă". Este un program aproape identic cu cel care a inaugurat instituția cehã, este un program fațã de care și-a arãtat interesul multe alte radiodifuziuni din Europa și din Australia.

La Radio România Muzical vã invit sã ascultați transmisiunea directã de la Praga, luni 4 ianuarie, ora 20,30.

Monica Cengher