Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Engleză de Cameră și clarinetistul Paul Meyer, în direct de la Bath Mozartfest

Publicat: vineri, 13 Noiembrie 2015 , ora 11.15

Bath Mozartfest

Bath, orașul britanic cu faimă de stațiune balneară găzduiește în acest an a 25 ediție a manifestărilor reunite sub genericul Mozartfest . Este un festival muzical care nu primește nici un fel de finanțare din partea forurilor locale sau a celor naționale ci rezistă prin intermediul sponsorizărilor. A fost inființat prin generozitatea unei doamne care a organizat o fundație caritabilă în memoria fiului său, îndrăgostit de muzica lui Mozart dar și de localitatea situată pe râul Avon, cunoscută încă de pe vremea reginei Elisabeth I, citată în scrierile semnate de Jane Austen sau Charles Dickens... Prestigiul seriei de 16 concerte desfășurate pe parcursul celor 9 zile între 13 și 21 noiembrie s-a perpetuat an de an : la prima sa ediție în 1991, programul festivalului a purtat girul lui Yehudi Menuhin, din 1995 conducerea a fost preluată de Amelia Freedman (cea care a pus bazele Ansamblului Nash dar și fosta coordonatoare a activității în domeniul muzicii clasice de la South Bank Centre din Londra, de care aparține și Royal Festival Hall). In prim-planul afișelor de la Bath Mozartfest se află muzica de cameră, oferind multă atenție repertoriul clasic – conform dorinței inițiale - dar câteva dintre concertele găzduite la ”Assembly Rooms” ( în ambianța istorică veche de aproape un sfert de mileniu, restaurată cu o jumătate de veac în urmă) prilejuiesc și întâlnirea cu formații mai ample, cu un repertoriu adecvat lor. In 2015, Orchestra Simfonică a orașului Birmingham dirijată de Vassily Sinaisky o va avea solistă pe Alina Ibragimova în seara finală, iar Orchestra Engleză de Cameră colaborează cu clarinetistul francez Paul Meyer în concertul preluat de România Muzical prin intermediul Uniunii Europene de Radio.

Orchestra Engleză de Cameră

Orchestra Engleză de Cameră vă este desigur cunoscută din multitudinea înregistrărilor remarcabile, însumând o discugrafie amplă și variată. Prezentarea ansamblului afirmă chiar că este ”orchestra de cameră cea mai înregistrată în întreaga lume, cu cele 860 de titluri însumând peste 1500 de lucrări datorate unui număr de peste 400 de compozitori” !

Fără a avea în fața ei o baghetă dirijorală sau cu mari personalități de la talia unui Daniel Barenboim, Benjamin Britten, Colin Davis, Raphael Kubelik sau Raymond Leppard formația și-a consolidat faima din 1960, de când poartă acest nume.

Paul Meyer

Clarinetistul francez care devenea la 17 ani laureat la Eurovision Contest și primea – la New York – titlul de Young Concert Artist are acum – la cei 50 de ani – o carieră strălucită ca solist concertist (cu numeroase discuri apărute, multe deținând importante premii: Fono-Forum, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique, Gramophon, Grammy Awards) dar și ca dirijor în Europa și în Asia – fiind cel ales de Myung Wung Chung ca asistent al său pentru proiectul său: Filarmonica din Seul, cu un deceniu în urmă. In paralel cu activitatea sa interpretativă ca solist, partener în muzica de cameră sau șef de orchestră, Paul Meyer este și profesor de clarinet.

Instrumentul pe care îl utilizează este – din 2012 – este considerat exponentul de top al noilor tehnologii din domeniu, ilustrate de unul dintre cei mai renumiți fabricanți francezi.

Scena europeană vă oferă în direct transmisiunea concertului din 17 noiembrie, de la 21,30, din cadrul ediției a 25-a a Bath Mozartfest.

Anca Ioana Andriescu