Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Londra la 'Scena europeană' - 12 noiembrie

Publicat: luni, 9 Noiembrie 2015 , ora 13.40

Joi, 12 noiembrie, de la ora 21.00, vă invităm la… Londra. Mai precis, la Barbican Hall, sediu al Orchestrei Simfonice BBC, respectiv al Orchestrei Simfonice din Londra, ultima dintre ele fiind motivul șederii noastre virtuale, într-unul dintre cele 1943 de locuri ale sălii, între orele 21.30 și 23.30, în acest perimetru muzical londonez.

Renumitul ansamblu va concerta sub bagheta unui muzician foarte iubit de publicul de la Barbican, fie că apare în ipostaza - cunoscută și nouă, publicului Festivalului Enescu - de violonist sau în cea de dirijor: Nikolaj Znaider, care într-un interviu pentru Radio România Muzical declara: «Am simțit nevoia să devin dirijor. Nu a fost ceva ce am vrut să fac, ci ceva ce a trebuit să fac. Pur și simplu, studiind diferite lucrări, am simțit nevoia de a mă exprima. Această nevoie constituie impulsul necesar în muzică. Îl citez aici pe Arnold Schönberg care spunea: nu trebuie să facem muzică din abilitate, ci din necesitate. Facem muzică pentru că nu putem altfel. Dacă nu am avea muzica, nu am putea exista. Poate sună extremist sau melodramatic, dar este adevărat, cel puțin pentru mine. Dacă nu aș putea dirija Simfonia a IX-a de Beethoven, dacă nu aș putea dirija Simfoniile lui Ceaikovski, Recviemul german de Brahms sau Missele lui Mozart, nu știu ce aș putea face. Există mulți dirijori de la care am avut de învățat sau pe care i-am admirat. Unii dintre ei nu mai sunt în viață și am învățat de la ei doar observându-i, cum s-a întâmplat în cazul lui Furtwängler, Bernstein, Celibidache, care este român, apropo. Cu alții am avut norocul să mă întâlnesc. Este vorba mai ales de Daniel Barenboim, care m-a influențat într-un mod determinant și în mai multe feluri, apoi Sir Colin Davies, care a fost la fel de important pentru dezvoltarea mea. Ivan Fischer, Valery Gergiev. Am fost atât de norocos încât am întâlnit oameni generoși, care au încercat să îmi ofere ceea ce știau și nu cred că aș fi putut avea profesori mai buni de atât.»

Nikolaj Znaider va dirija în seara zilei de joi, 12 noiembrie, Simfonia a V-a de Beethoven, Poemul simfonic «Moarte și transfigurație» și scena finală a operei «Capriccio» de R. Strauss, cu participarea sopranei Anne Schwanewilms, care o inlocuiește pe Soile Isokowski, anunțată inițial în program.

Scena europeană, joi, 12 noiembrie, ora 21.30.

Monica Isăcescu