Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Premiile ECHO Klassik 2015 - începând din 3 noiembrie, la Arpeggio

Publicat: luni, 2 Noiembrie 2015 , ora 16.05

Începem de marți, 3 noiembrie, un serial sub auspiciile CD review, anume prezentarea importantelor premii ECHO Klassik - ediția 2015. Este vorba despre Asociația Caselor de discuri din Germania - Deutsche Phono Akademie care premiază cele mai valoroase producții ale industriei muzicale, deopotrivă în sfera muzicii clasice și a muzicii pop, pornind de la vânzările de discuri realizate în anul precedent. În luna octombrie au fost anunțați câștigătorii la categoria "clasic". Sunt 58 de premii acordate, împărțite pe epoci, pe categorii de ansambluri, sunt premiați cei mai valoroși artiști debutanți, dar și nume consacrate. Cântărețul anului este tenorul Jonas Kaufmann, echivalentul feminin este mezzo-soprana Joyce DiDonato, dirijorul anului - David Zinman, pianistul anului - Lang Lang cu The Mozart Album, la fel violonista Tianwa Yang, flautistul Emmanuel Pahud, organistul Cameron Carpenter și alții. Pianistului Menahem Pressler i s-a decernat Premiul pentru întreaga carieră. Alte Premii ECHO Klassik s-au acordat și la categoria "Classical without Borders" (Clasic fără frontiere), de asemenea pentru înregistrarea de muzică de cameră a anului, prima audiție mondială a anului și altele.

Ceremonia de decernare a avut loc în 18 octombrie la Konzerthaus din Berlin, cu fastul de rigoare - covor roșu, fotografi, interviuri, eleganță și strălucire, dincolo de evoluția în sine a câștigătorilor, momente cu adevărat impresionante oferite publicului german de unii dintre cei mai valoroși artiști ai momentului. Un prim titlu - albumul "Revolution", realizat de flautistul Emmanuel Pahud, împreună cu Orchestra de Cameră din Basel și dirijorul Giovanni Antonini, câștigător la categoria înregistrarea anului - Concerte din secolul al XIX-lea (3 noiembrie), va fi urmat de "The Mozart Album" realizat de Lang Lang - interpretul anului la categoria pian (5 noiembrie). "The Salzburg Recital" al marelui Grigory Sokolov, este înregistrarea solo a anului 2015, în timp ce "Johannes Brahms - Serenade" cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig dirijată de Riccardo Chailly este înregistrarea anului la categoria muzică simfonică din secolul al XIX-lea. Vor fi subiecte ale rubricii CD review din săptămâna 9 - 14 noiembrie. Se adaugă înregistrarea anului la categoria debut - anume albumul violonistului sârb Nemanja Raduloviæ - "Journey East", Avi Avital cu albumul Vivaldi - câștigător la categoria Concert - secolul XVIII și multe altele pe care le vom anunța la momentul potrivit.

Cd review, rubrică din cuprinsul emisiunii Arpeggio (desfășurată de luni până vineri între orele 10.00-12.55), intră din data de 3 noiembrie sub incidența excelenței, a celor mai bun albume premiate cu o lună în urmă la ECHO Klassik 2015.

Marina Nedelcu