Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la München, Mariss Jansons conduce Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze: 9 octombrie, ora 21.15

Publicat: vineri, 2 Octombrie 2015 , ora 9.44

 

Vineri, 9 octombrie 2015, după deschiderea stagiunii Orchestrei Naționale Radio, vă invit să rămâneți alături de noi, online și on-air, pentru o transmisiune directă de pe o mare scenă europeană.

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze concertează la München sub bagheta dirijorului său șef, renumitul Mariss Jansons, cu siguranță unul dintre cei mai apreciați dirijori ai zilelor noastre.

Câteva dintre reperele carierei muzicianului leton: între 1979-2000 a fost dirijor șef al Filarmonicii din Oslo, pe care a transformat-o într-un ansamblu de top. În paralel, între 1992-1997 a activat ca dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Londra și ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Din 2003, Mariss Jansons este dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze, contractul urmând a fi prelungit până în 2021. Iar în 2004 a fost numit dirijor șef al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, angajamentul fiind încheiat la finalul stagiunii precendente. Alături de renumitul ansamblu olandez, Jansons a fost aplaudat și la București, în 2013, în Festivalul Internațional "George Enescu".

"Este datoria mea să descopăr calitățile speciale ale unei orchestre și să le mențin. Iar dacă, printr-un proces natural, propria mea personalitate contribuie în a adăuga ceva orchestrei - iar ea, mie - cu atât mai bine", spunea Mariss Jansons.

Și pianistul Denis Matsuev, solistul concertului pe care îl transmitem în direct de la München, s-a numărat printre invitații Festivalului Enescu (în 2011). În 1998, interpretul rus triumfa la Concursul Internațional Ceaikovski de la Moscova, de atunci cariera sa luând avânt. Pe lângă recitaluri și concerte pe mari scene ale lumii, Denis Matsuev este director artistic al Festivalurilor "Stars on Baikal" din orașul său natal, Irkutsk și "Crescendo" de la Moscova.

Am păstrat pentru final informațiile despre programul concertului - unul inedit, format din rapsodii: Variațiunile pe o temă de Paganini de Witold Lutoslawski, "Rhapsody in Blue" de George Gershwin, ambele, cu Denis Matsuev solist, Rapsodia Spaniolă de Maurice Ravel, Rapsodia Ungară nr.2 în do diez minor de Franz Liszt și Rapsodia Română op.11 nr.1 în La major de George Enescu, pe care Mariss Jansons o prezentase la București în Festivalul Enescu 2013, alături de Orchestra Concertgebouw, dar și pe alte scene, așa cum puteți urmări în video-ul de mai jos.

Un program variat și atractiv, pe care vă invit să îl ascultați în direct vineri, 9 octombrie 2015, de la ora 21,15!

 

Andreea Chiselev