Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Opera reloaded la 'Seara de operă'

Publicat: sâmbătă, 26 Septembrie 2015 , ora 19.00

Magia din Festivalul Enescu va continua la Seara de operă

Regretați încheierea « Festivalului George Enescu - 2015 » și vă gândiți că realitatea prezentului românesc nu vă mai oferă nimic la fel de valoros ?

Ei bine, greșiți : atâta timp cât există Seara de operă, sâmbătă de sâmbătă - difuzată simultan de Radio România Muzical și Radio România Cultural - ce vă oferă vuietul celor mai bune stagiuni de operă și al celor mai prestigioase festivaluri. De altfel, la Radio România Muzical în general găsiți concertele actuale cele mai bune și înregistrările cele mai proaspete și calitative.

Așa că, vă invit să luați în considerare, săptămânal, oferta Serii de operă, oprindu-mă deocamdată la oferta cea mai apropiată, cea din 26 septembrie : Werther cu Angela Gheorghiu - în rolul Charlotte și tenorul polonez Piotr Beczala - în rolul poetului.

Un concert datat 15 august, înregistrat direct de pe scena celebrului Festival de la Salzburg și angajând, cel puțin 3 virtuți :

- Splendoarea vocilor celor doi protagoniști aflați în fruntea distribuției (Piotr Beczala și Angela Gheorghiu);

- Impecabilitatea prestației muzicale a tuturor artiștilor înscriși pe afiș (Daniel Schmutzhard-Albert, Elena Tsallagova-Sophie, Giorgio Surian-Le Bailli, Corul de copii și Orchestra Mozarteum din Salzburg);

- Sinceritatea mesajului artistic, un mesaj bine articulat de bagheta maestrului argentinian Alejo Perez - invitat pentru întâia oară să dirijeze la Salzburg.

Trei virtuți, la care voi adăuga și căldura, sinceritatea, exclusivitatea unei convorbiri telefonice înregistrate cu minunata soprană Angela Gheorghiu, cu care voi prefața difuzarea Werther-ului. O convorbire telefonică ce a redus distanța de 10 574 km dintre București și Los Angeles (unde se afla marea noastră artistă) la un... "Vă îmbrățișez pe toți cu mare drag și dor", iar diferența de 10 ore în timp, la secunda comunicării directe, pornită de la un simplu..."alo". Și inisist cu părerea că este de neratat această convorbire cu Angela Gheorghiu. Credeți-mă!

Angela Gheorghiu în 5 fraze

Pentru cine nu are până acum o reprezentare clară pentru numele Angela Gheorghiu, iată mai jos 5 idei de reținut:

- Angela Gheorghiu este în prezent,cea mai reprezentativă personalitate artistică din România și, cu siguranță, una dintre cele mai importante la nivel internațional, o artistă care va rămâne în istoria teatrului liric, atât datorită vocii sale superbe și perfect recognoscibile, cât și datorită marelui ei talent actoricesc.

- Angela Gheorghiu se bucură azi, de cea mai aclamată notorietate și cele mai dorite recompense în premii ca: Gramophone, Diapason d Or, Choc (al revistei Le Monde de la Musique), BBC Award, Premiul Criticii din Statele Unite, etc.

- Angela Gheorghiu este una dintre cele mai temerare artiste de operă din generația ei, excelând în toate momentele carierei sale, în orice rol a abordat și cu fiecare apariție în concert, gale sau în recital.

- Angela Gheorghiu are una dintre cele mai impresionante discografii ca interpret de operă, integrale și albume solo demonstrând complexitatea unui repertoriu început cu Mimi, ajuns acum la Tosca, Adriana Lecouvreur și Charlotte - un repertoriu vast, în care Violetta Valery, Adina, Marguerite și Juliette, în interpretarea ei, au făcut istorie.

- Și, cel puțin mie îmi este foarte clar, fără "lacrima" din vocea Angelei Gheorghiu, prezentul artistic ar fi fost -, la nivel mondial! - mai șters, mai sărac ...

( FOTO : Angela Gheorghiu la Salzburg, alături de Giorgio Surian - stânga și Piotr Beczala - dreapta )

Luminița Arvunescu