Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Sakari Oramo și Lars Vogt la deschiderea PROMS 2015

Publicat: luni, 13 Iulie 2015 , ora 14.01
În octombrie Sakari Oramo va împlini 50 de ani de viață; mai mult de jumătate dintre aceștia i-a petrecut în compania unor orchestre: întâi ca violonist și concert maestru și apoi, curând ca dirijor. Finlandezul născut la Helsinki a debutat la o orchestră de Radio (în capitala țării sale) pentru a ajunge - din 2013 - Chief Conductor la Orchestra Simfonică BBC din Londra. Contractul său a început efectiv cu deschiderea Festivalului PROMS din acel an! Frumos mod de a fi "lansat" într-o asemenea poziție dirijorală de prestigiu! In septembrie anul trecut Sakari Oramo a încheiat lungul șir de concerte (76) ale faimoasei manifestări londoneze iar anul acesta "bagheta" sa va reînnoda firul evenimentelor muzicale care transformă capitala britanică într-un oraș al muzicii, deschis unui număr impresionant de artiști dar și de ascultători.

Participarea la deschiderea PROMS reprezintă o premieră pentru pianistul german Lars Vogt. Intr-un interviu realizat săptămâna trecută, Lars Vogt amintea cu emoție despre prima sa apariție pe afișul acestui festival, în 1992:

"Desigur, amintirile despre acel moment îmi sunt înca foarte proaspete. Am cântat cu Marc Elder - pe care l-am întâlnit atunci pentru prima dată și care, de atunci, mi-a devenit un bun prieten. Categoric, să apari pentru întâia dată într-un asemenea loc te face să simți emoții în plus. Eram cu adevărat nervos. Dar, pe de altă parte, PROMS este un festival special, care crează o atmosferă cu totul deosebită: este un fel de libertate pe care ți-o permite, te face să simți că poți fi tu însuți natural, firesc... Știți, când vezi acei oameni mulți în picioare, firești, bucurându-se de muzică atât de aproape de tine ai sentimentul că te integrezi și tu în această stare a lor... E ceva opus parcă senzației de rigoare protocolară... Dincolo de prejudecata care atribuie publicului britanic o anumită notă de răceală, de "prestanță" oamenii care vin la concerte demonstrează foarte multă emoție și mai ales cei care vin la PROMS, ceea ce te mobilizează în mod deosebit ca artist. A fi prezent la deschiderea unui festival ca acesta este cu adevărat un privilegiu pentru mine, cu atât mai mult cu cât am lipsit din agenda acestei manifestări câțiva ani!

Chiar dacă am locuit un timp în Anglia (dar acum m-am întors în Germania) și chiar dacă noile mele angajamente ca dirijor și director muzical la Royal Northern Sinfonia începând din luna septembrie mă vor aduce mult pe teritoriul britanic nu aș spune că sunt un artist germano-englez! Îmi voi petrece destul timp în Anglia, locul cu semnificații speciale pentru mine, unde mă simt foarte bine dar "acasă" rămâne pentru mine în Germania."

În direct de la Londra, Concertul de deschidere a Festivalului "BBC Proms" - 2015 la 'Scena europeană', vineri, 17 iulie, ora 21.30.

Anca Ioana Andriescu