Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Martha Argerich si invitații ei – live de la Lugano, 29 iunie ora 21,30

Publicat: luni, 29 Iunie 2015 , ora 9.55

Final de festival la Lugano, "Progetto Martha Argerich" culminează cu un concert de excepție în care își vor etala măiestria pianistică nu doar marea artistă, ci și Serghei Babaian, Alexander Gurning, Khatia Buniatishvili, ca și violonistul Renaud Capuçon. Fascinant fenomen din rândul elitelor mondiale, nonconformistă și cu o voință de oțel, uneori capricioasă, dar întotdeauna sensibilă și mai cu seamă generoasă cu tinerii talentați, Martha Argerich a statornicit la Lugano un festival după chipul și asemănarea ei: un "atelier de lucru", "un dialog al generațiilor într-o emulație reciprocă", "o mare familie de muzicieni", după propriile afirmații. Recitalurile și concertele desfășurate acolo timp de 20 de zile atrag interesul melomanilor de pretutindeni, festivalul fiind mediatizat de multe posturi de televiziune și de radio. În transmisiunea directă vă propunem la Radio România Muzical concertul de încheiere susținut de Orchestra Elveției Italiene și dirijorul Jacek Kaspszyk, ca și anul trecut.

Ediția a XIV-a

Denumit oficial "Progetto Martha Argerich", dar mai bine cunoscut sub numele generic al seriei de discuri publicate anual de EMI, până acum, "Martha Argerich and Friends", ediția de anul acesta este dedicată memoriei lui Arturo Benedetti Michelangeli - stins din viață în urmă cu 20 de ani, la Lugano. Chiar în noaptea dintre 11,12 iunie s-a proiectat un film cu recitalul din 1981 al legendarului pianist.

"Familie de muzicieni" nu este doar o metaforă pentru Martha Argherich: în această ediție evoluează pe podiumul de concert fiicele ei, Lyda Chen și Annie Dutoit, ca și frații Sergio Tiempo și Karin Lechner; Micha Maisky a venit însoțit de Sascha și Lily, Dora Schwarzberg a fost invitată cu fiica ei Nora Romanoff , și pentru prima oară cântă la Lugano familia Margulis (Jura, Alissa et Natalia). 50 de interpreți consacrați (având vârste diferite) sunt invitați în această ediție, printre ei o regăsim pe Cristina Marton - pianistă născută la Reșița în 1974.

Pagini concertante...

... vom asculta în direct de la Palatul Congreselor din Lugano: Serghei Babaian prezintă în deschidere Concertul nr.2 op.16 în Sol major pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev; urmează Renaud Capuçon în Concertul nr.1 op.26 în sol minor pentru vioară și orchestră de Max Bruch; după pauză Martha Argerich și Alexander Gurning vor evolua în Concertul în re minor pentru două piane și orchestră de Francis Poulenc; Khatia Buniatishvili va fi protagonista Concertului nr.2 în La major pentru pian și orchestră de Franz Liszt.

Concertul va fi transmis în direct luni 29 iunie, la Scena europeană, de la ora 21,30 și va putea fi reascultat timp de 30 de zile accesând arhiva site-ului românia-muzical. ro.

Monica Cengher