Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Lang Lang și Andris Nelsons live de la Munchen - Scena europeană, 1 mai

Publicat: vineri, 24 Aprilie 2015 , ora 12.17

Când un interpret ajunge la un asemenea grad de mediatizare precum Lang Lang este considerat un...Super-Star. Una dintre cele 100 de personalități cu cea mai mare influență asupra contemporanilor săi (căci astfel apare într-o listă publicată de Time Magazine) a determinat, se pare, peste 40 de milioane de copii din China să studieze repertoriul clasic al pianului.

Este "judecat" după criterii extrem de subiective. Este adulat de veritabili fani, dar este și aspru taxat atunci când nu corespunde celor mai exigente pretenții, adesea subiective. Cu o discografie impresionantă, cu nominalizări și premii multiple, cu apariții în zona strictă a concertelor și recitalurilor de factură clasică, dar și în spațiul atât de divers al evenimentelor situate la intersecția diferitelor genuri muzicale, Lang Lang a fost - nu de puține ori - subiectul unor controverse din partea celor care l-au ascultat.

Cu nici 4 ani mai "vârstnic", Andris Nelsons este una dintre cele mai apreciate baghete ale ultimei perioade, preluând în această stagiune una dintre marile orchestre americane (cea din Boston); dincolo de succesele sale în stagiunile simfonice și de operă, faptul că a fost cel care a dirijat concertul în memoria lui Claudio Abbado în aprilie 2014 la Lucerna, preluând și programele pe care regretatul maestru urma să le conducă la pupitrul Orchestrei Festivalului reprezintă o deosebită recunoaștere internațională.

Aprilie 2015 a aglomerat în agenda acestui dirijor 10 apariții cu Orchestra din Boston (ultimele patru fiind prezentate în turneu la New York), 3 cu Filarmonica din Berlin, urmate de prezența sa la Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, cu un program consacrat muzicii ruse, având Simfonia a IV-a de Șostakovici ca opus de mare rezistență.

Lang Lang a impus mereu prin strălucitoare virtuozitate și dezinvoltură, iar paginile solistice ale Concertului nr.1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski i-au oferit mereu ocazii de succes, figurând între opusurile frecvent înscrise pe afișele sale. Iată însă că în programul mult așteptatelor recitaluri din 20 și 22 aprilie, de la Royal Albert Hall din Londra, Lang Lang a ales o cu totul altă dimensiune expresivă a muzicii lui Ceaikovski: seria celor 12 miniaturi reunită sub titlul "Anotimpuri". Un cronicar britanic a remarcat imaginea distinctă a fiecărei piese, catalogând întreaga seară (ce a mai cuprins Concertul Italian de Johann Sebastian Bach și integrala celor 4 Scherzo-uri de Chopin) prin finețea disciplinei pianistice!

La aproape 33 de ani Lang Lang are o remarcabilă maturitate scenică... A-l asculta în interpretări "LIVE"reprezintă un privilegiu pentru oricine, măcar ca ... o experiență culturală. Așteptat pe mai toate marile podiumuri din lume, una dintre cele mai bine"vândute" vedete ale prezentului va fi în direct la Romania Muzical, la Scena Europeană, vineri 1 mai , de la ora 21, în transmisiunea concertului de la Munchen dirijat de Andris Nelsons.

Anca Ioana Andriescu