Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Program de sărbătoare la Allegro de weekend!

Publicat: luni, 30 Martie 2015 , ora 16.37

Credincioșii romano-catolici, evanghelici și reformați sărbătoresc în 5 aprilie Învierea Domnului, iar creștinii ortodocși, intrarea lui Hristos în Ierusalim - Duminica Floriilor.

Cuvântul "Paște" ("Pesah" - în ebraică) înseamnă "trecere". Mai întâi, Facerea lumii, adică trecerea de la neființă la ființă, iar mai apoi trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertate, prin sângele mielului pascal. Acesta a prefigurat sacrificiul și jertfa Mântuitorului pe cruce, iar sărbătoarea Paștelui continuă să reprezinte pentru întreaga omenire trecerea de la moarte la viața veșnică, de la păcat la purificare sufletului.

În această zi mare, emisiunea Allegro de weekend are și ea o tematică specială. De la ora 7.00, vă invit să vă bucurați de Cantata pentru prima zi de Paște "Christ lag in Todesbanden" BWV 4 de Johann Sebastian Bach, marele compozitor a cărui artă a fost strâns legată de Biserica Luterană. Un intermezzo vă va purta apoi în lumea compozitorilor clasici Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn și a romanticilor Felix Mendelssohn, Antonin Dvoűák, Jean Sibelius și César Frank, în creația acestuia din urmă suflul religios fiind prezent și în lucrările instrumentale - din care am ales pentru dumneavoastră "Preludiu, coral și fugă" pentru pian. Programul se încheie în frumoasele armonii ale repertoriului universal de muzică religioasă, interpretate de Corala "Te Deum Laudamus", dirijată de Dan Mihai Goia.

Așadar, la Allegro de weekend le urăm duminică, 5 aprilie, între orele 7.00 și 9.50, un Paște fericit tuturor credincioșilor care sărbătoresc astăzi Învierea Domnului și La mulți ani celor care poartă nume de flori!


Andreea Chiselev