Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Două albume laureate recent cu Grammy - Planeta Jazz, 14 februarie 2015

Publicat: marți, 10 Februarie 2015 , ora 9.48

La Planeta Jazz de sâmbătă, 14 februarie, ora 18:00, veți avea prilejul să ascultați selecții de pe două albume laureate recent cu Grammy: Dianne Reeves - Beautiful Life și Chick Corea Trio - Trilogy.


Dianne Reeves…

este una dintre artistele ce au perpetuat și au îmbogățit tradiția jazz-ului vocal din epoca noastră. De la debutul său, petrecut în anii '80, cântăreața a produs o impresie puternică, datorită calităților sale interpretative și charismei deosebite. Orice concert Dianne Reeves este o celebrare continuă a jazz-ului, solista obișnuind să transpună în cântec inclusiv saluturile către public și speech-urile dintre piese.

Beautiful Life, album apărut la începutul lui 2014, este cel de al 20-lea din discografia marii vocaliste. Discul o are ca producătoare pe baterista Terri Lynne Carrington, care a reușit să valorifice cu dibăcie calitățile vocii lui Reeves, într-un context muzical foarte modern. La înregistrări au participat numeroși invitați, marea majoritate aparținând generațiilor mai tinere: Esperanza Spalding, Robert Glasper, Gregory Porter, Richard Bona ș.a. Beautiful Life este închinat memoriei pianistului George Duke, vărul lui Dianne Reeves, care a contribuit și el la realizarea albumului, cu puțin timp înainte de dispariția sa.

Pentru recenta ediție Grammy, Dianne Reeves pornea ca mare favorită la categoria jazz vocal. Așteptările au fost confirmate, albumul Beautiful Life aducându-i lui Reeves cel de al cincelea Grammy din carieră.


Chick Corea…

are în spate o carieră uimitoare, ce depășește deja jumătate de secol. În tot acest timp, pianistul a explorat neobosit posibilitățile nelimitate de exprimare oferite de improvizația jazz-istică. Chiar dacă a abordat stiluri atât de diferite, Corea a păstrat mereu amprenta unică a interpretării sale de mare ținută.

Trilogy este un triplu CD, ce reunește peste 200 de minute de muzică, imprimată live, cu o redutabilă formulă de trio, din care mai fac parte basistul Christian McBride și bateristul Brian Blade. Materialul a rezultat în urma unui periplu concertistic de durată, ce a străbătut mai multe zone din Statele Unite, Europa și Japonia. Repertoriul abordat include compoziții originale ale lui Corea, standarde de jazz din diverse epoci, dar și o prelucrare după Alexandr Scriabin. Cei trei muzicieni impresionează prin inventivitate, coeziune și vivacitate, Trilogy căpătând un loc de referință în palmaresul lor oricum strălucitor.

Până duminica trecută, Chick Corea adunase nu mai puțin de 20 de premii Grammy. Numărul acestora a sporit cu încă două, deoarece Trilogy a fost desemnat cel mai bun album de jazz al anului, în timp ce piesa Fingertips a fost aleasă drept cea mai bună improvizație de jazz.

Viorel Grecu