Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert de muzică veche românească la Muzeul Cotroceni

Publicat: miercuri, 4 Februarie 2015 , ora 14.40
Radio România Muzical și Muzeul Național Cotroceni organizează un concert de muzică veche românească susținut de ansamblul "Imago Mundi". În sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, joi, 26 februarie, de la ora 19.00, va avea loc un eveniment cu semnificații speciale - înregistrarea acestui concert va reprezenta România în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene de Radio, "Ziua muzicii vechi", programată, în fiecare an, pe 21 martie.

Ziua muzicii vechi 

Nu întâmplător a fost aleasă data de 21 martie - este ziua când s-a născut cel mai reprezentativi compozitori pentru muzica pe care, astăzi, o numim, generic, muzica veche: este vorba despre Johann Sebastian Bach, venit pe lume în anul 1685. "Ziua muzicii vechi" este o aniversare înscrisă în calendarul UNESCO din anul 2013, sărbătorită la nivel global în 21 martie, iar proiectul Uniunii Europene de Radio se subsumează acestei aniversări. În 2015, 7 radiodifuziuni europene din Spania, Germania, Marea Britanie, Cehia, România, Suedia și Danemarca propun tot atâtea concerte de muzică veche cu nume dintre cele mai importante ale momentului, care vor putea fi ascultate în casele a milioane de europeni.

Alături de contratenorul Andreas Scholl, Orchestra barocă a Uniunii Europene, Ansamblul Concerto Copenhagen, dirijat de Lars Ulrik Mortensen (într-o producție în care apare și mezzosoprana română Ruxandra Donose), la inițiativa Radio România Muzical se alătură în acest important proiect și Ansamblul de muzică veche românească "Imago Mundi". Repertoriul ales reflectă tradițiile muzicale din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea - cântări semnate de autori anonimi, dar și de cunoscutul cărturar Dimitrie Cantemir. Concertul este unul special și datorită proiecțiilor video asociate muzicii interpretate live.

Imago Mundi 

Ansamblul "Imago Mundi" a fost înființat în anul 2001 de Oana Ivașcu și Daniel Ivașcu și a devenit, în scurt timp, binecunoscut datorită proiectelor lui inovative, de prezentare a muzicii vechi, tradiționale românești într-un spirit adaptat publicului secolului XXI. "Pilgrim" și "Isvor" sunt două dintre aceste proiecte salutate de public și de critică. În prezent, Ansamblul "Imago Mundi" este compus din Oana Ivașcu - oboi, Daniel Ivașcu - percuție, Adrian Buciu - flaut, Andreea Țimiraș - violoncel, Cătălin Ștefănescu - chitară, cobză, mandolină și Ștefan Barbu - vioară, toți muzicieni recunoscuți pentru activitatea lor muzicală națională și internațională.

Lansarea discului "Isvor" 

La finalul concertului din 26 februarie, va avea loc și lansarea albumului "Isvor" semnat de Ansamblul "Imago Mundi", o reeditare a discului apărut în 2011 la Editura Casa Radio, epuizat atunci rapid din magazinele de specialitate. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

">

Biletele pentru recitalul din 26 februarie sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro, oficiile Poștei Române, magazinele Inmedio și Germanos, Sala Radio.

Parteneri media: Agerpres, 7 seri, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Zeppelin, getlokal.ro, artline.ro, port.ro, ziarulmetropolis.ro și ceascadecultura.ro.

Organizator principal: Radio România Muzical

Accesul la Sala Cerchez se face la intrarea principală a Muzeului Cotroceni, aflată vis-a-vis de Grădina Botanică, pe baza unui buletin de identitate.