Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Concert de Anul Nou cu violonistul Răzvan Stoica la Muzeul Național Cotroceni

Publicat: luni, 22 Decembrie 2014 , ora 13.54

Radio România Muzical și Muzeul Național Cotroceni organizează marți, 13 ianuarie 2015, de la ora 19.00, Concertul de Anul Nou susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica. Un program incitant pentru începutul de an: de la pasiunea tangoului din muzica lui Astor Piazzolla, la romantismul Marelui Duo de Franz Schubert și virtuozitatea din piesele lui Fritz Kreisler - un program spumos ca o cupă de șampanie, de închinat pentru un debut de bun augur al anului 2015.

Violonistul Răzvan Stoica este unul dintre cei mai importanți tineri muzicieni români ai momentului: a atras atenția lumii internaționale când în 2013 a cucerit unicul premiu al concursului New Talent de la Bratislava, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio, la care Răzvan a participat la propunerea Radio România Muzical. Astăzi în vârstă de 28 ani, Răzvan Stoica a studiat la Liceul de muzică "George Enescu" din București și la Conservatorul Regal de Muzică din Amsterdam, la clasa binecunoscutului profesor Ilya Grubert. Are în palmares aproape 30 de premii naționale și internaționale. Din 2009, Răzvan Stoica cântă pe o vioară Stradivarius datată 1729, pe care a câștigat-o la o competiție desfășurată la Salzburg, la care a avut 170 de contracandidați.

În 2014, Răzvan Stoica a primit premiul "In memoriam Iosif Sava" oferit de Radio România Cultural și a deschis stagiunea 2014-2015 a Orchestrei de Cameră Radio.

Din 1996, Răzvan Stoica a format "Duo Stoica" alături de sora sa, pianista Andreea Stoica. Au urmat sute de concerte pe scene europene și americane dintre cele mai importante, discuri înregistrate pentru casa olandeză Aliud. În decembrie 2014, apare la Editura Casa Radio discul "Passion&Virtuosity" înregistrat de Răzvan și Andreea Stoica în studiourile Radio România.

Răzvan Stoica a înființat și "Camerata Stradivarius", o orchestră de cameră cu care cântă în turneele sale europene.

Răzvan Stoica și Andreea Stoica sunt stabiliți în Olanda.

Programul complet al recitalului pe care-l vor susține în 13 ianuarie 2015 la Muzeul Cotroceni cuprinde: Grand Duo în La major de Franz Schubert, Preludiu și Allegro, "Capriciul vienez" și "Tamburina chinezească" de Fritz Kreisler, Poloneza în Re major de Henryk Wieniawski și "Oblivion" de Astor Piazzolla.

Parteneri media: Agerpres, 7 seri, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Zeppelin, getlokal.ro, artline.ro, port.ro, ziarulmetropolis.ro și ceascadecultura.ro.