Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul slovac Ondrej Lenard la 'Poveștile de succes ale muzicii' - 23 și 30 noiembrie 2014

Publicat: vineri, 14 Noiembrie 2014 , ora 12.25

Pentru ascultătorii Radio România Muzical numele lui Ondrej Lenard este bine cunoscut, datorită numărului mare de înregistrări pe care muzicianul le-a realizat pentru casa Naxos, înregistrări ce se înscriu în zona lucrărilor accesibile, reunite sub titluri menite să atragă un public larg. Există și excepții: albume de muzică cehă, cum sunt cele dedicate creațiilor lui Janacek sau Dvorak sau rusă, cu lucrări de Ceaikovski și Rahmaninov. Se adaugă CD-uri ce cuprind muzică de balet.

Însă acesta este tabloul complet al preocupărilor dirijorului slovac Ondrej Lenard? Dintr-un interviu datat 2012 acordat jurnalistei Jitka Novotná de la Radiodifuziunea Cehă, am aflat despre admirația pe care muzicianul o poartă celor doi mari simfoniști romantici: Gustav Mahler și Richard Strauss. De asemenea am citit despre exigența sa în lucrul cu orchestra, care nu l-a făcut întotdeauna preferatul ansamblurilor cu care a lucrat!


Fișă biografică - Ondrej Lenard

Biografia sa ne spune că s-a născut pe 9 septembrie 1942 la Krompachy, un oraș minier din Slovacia și a studiat la Academia de Arte ale Spectacolului din Bratislava. Și-a început cariera muzicală în 1962 ca dirijor de cor la Teatrul Național Slovac, unde s-a întors între anii 1984-1986, ca dirijor șef, și între 1997-1998, ca director al Operei. Din 1970 Ondrej Lenard a ocupat funcția de dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Slovace din Bratislava, devenind în intervalul 1993-2001 director artistic. Printre orchestrele cu care a colaborat îndeaproape se numără și Orchestra Simfonică din Tokio, mai întâi ca dirijor invitat, iar ulterior ca dirijor principal și director muzical al ansamblului japonez. Din 2011 este dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga. A dirijat în marile teatre de operă ale lumii, la Opera din Viena, Grand Opera din Houston, Liceu din Barcelona, Teatrul San Carlo din Napoli, la Opera din Budapesta. A susținut concerte în Canada, Brazilia, SUA și Japonia. În 1974, Ondrej Lenárd a fost laureat al Concursului Internațional de Dirijat din Budapesta, iar î n1998 a primit Premiul „udovít ©túr - Ordinul Slovac și a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Matej Bel din Banská Bystrica în anul 2002.


Ondrej Lenard, pentru prima oară în România

Prezența lui Ondrej Lenard alături de Orchestra Simfonică din Praga în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, ne-a dat ocazia să-l cunoaștem în mod direct, să-l vedem dirijând pe scenă și să dialogăm pe parcursul unui interviu pe care vă invităm să-l urmăriți și dumneavoastră în două ediții din seria Poveștile de succes ale muzicii, programate pe 23 și 30 noiembrie 2014, de la ora 10.00.


Monica Isăcescu