Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Frank Peter Zimmermann este solistul concertului transmis în direct de la Hanovra - 14 noiembrie 2014

Publicat: vineri, 7 Noiembrie 2014 , ora 16.01

Doi muzicieni excepționali, un violonist și un dirijor, născuți în același an - 1965 - sunt protagoniștii transmisiunii directe de vineri de la Radio România Muzical: violonistul Frank Peter Zimmermann și dirijorul Andrew Manze aflat la pupitrul Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii din Hanovra.

Criticii au afirmat despre Frank Peter Zimmermann că este interpretul ideal pentru muzica lui Mozart, dar de-alungul carierei sale violonistul german a fost preocupat și de promovarea muzicii contemporane. Astfel, Frank Peter Zimmermann a prezentat în premieră mondială trei lucrări dedicate viorii: Concertul "în surdină" de Matthias Pintscher, "The Lost Art of Letter Writing" de Brett Dean și Concertul nr. 3 "Juggler in Paradise" de Augusta Read Thomas.

La Radio România Muzical, vă propunem să-l descoperiți sau redecoperiți pe Frank Peter Zimmermann într-o pagină de referință a literaturii dedicate reginei instrumentelor: Concertul op. 47 în re minor de Jean Sibelius, interpretat pe o vioară care i-a aparținut cândva lui Fritz Kreisler - un Stradivarius din 1711.

Născut în Beckenham, Marea Britanie, Andrew Manze a fost și el mai întâi atras de vioară, acordând o deosebită atenție interpretării muzicii vechi. A fost pe rând dirijor invitat al Filarmonicii din Munchen, al Orchestrei Simfonice Radiodifuziunii din Finlanda sau al Orchestrei de Cameră "Mahler", iar în prezent este dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice din Helsingborg, Suedia.

Poemul simfonic "Don Juan" de Richard Strauss și Simfonia a II-a "Cele patru temperamente" de Carl Nielsen sunt opusurile care completează programul dirijat de Andrew Manze în "Studioul Mare" al Radiodifuziunii din Hanovra.

Așadar, doi muzicieni excepționali, un violonist și un dirijor, live la Radio România Muzical - vineri, 14 noiembrie, de la ora 21:00, sub genericul Scena europeană. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Lucian Haralambie