Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Prima simfonie românească se aude joi la Filarmonica Brașov

Publicat: luni, 5 Decembrie 2022 , ora 12.14

Joi seară începând cu ora 19, la Sala Patria, se va cânta prima simfonie românească. Simfonia nr.1 în La major a fost scrisă de George Stephănescu în 1869 la Paris. George Stephănescu (1843-1925) a fost un compozitor, pedagog și dirijor și fondatorul Operei Române (în prezent Opera Națională București).

Simfonia va fi interpretată de orchestra Filarmonicii Brașov, care va fi dirijată de maestrul Cristian Spătaru, un dirijor care, pe lângă o carieră dirijorală bogată, a compus și aproape 100 de lucrări de diverse tipuri. Acestea au fost interpretate în săli precum Joseph-Haydn-Saal din Viena, Vivaldi-Saal, Alte Schmiede, Konzerthaus Viena, Musikverein și multe altele. Ca dirijor a condus atât concerte simfonice cât și spectacole de operă iar anul acesta a câștigat Premiul II în cadrul Premio Guido Cantelli.

Tot joi seară, în cadrul aceluiași concert, brașovenii îl vor putea asculta și pe violoncelistul Ion Storojenco. Ion Storojenco este un muzician cu o paletă vastă de activități scenice. În calitate de solist a evoluat cu orchestre din România, Moldova, Austria, Germania și Egipt și a cântat în multe ansambluri de muzică clasică, participând la diverse evenimente și festivaluri. A cântat sub baghetele unor personalități ca Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Andris Nelsons și Adam Fischer și a cântat pe scenele celor mai prestigioase săli de concert din lume, precum Musikverein și Konzerthaus din Viena, Santori Hall din Tokyo sau Carnegie Hall din New York.

Programul complet al serii este:

G. Fauré - Pelléas et Mélisande, Op.80
É. Lalo - Concertul pentru violoncel și orchestră în re minor
G. Stephănescu - Simfonia nr.1 în La major, prima simfonie românească

Biletele pentru concertsunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro