Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii -se află printre atracțiile ediției 2023 a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Publicat: marți, 29 Noiembrie 2022 , ora 12.38


Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional ”George Enescu” va avea loc anul viitor între 24 august și 27 septembrie, la București și în alte orașe din țară. Programul Festivalului a fost anunțat oficial luni, 28 noiembrie 2022, la ora 14:00, în cadrul unei conferințe de presă, și este disponibil pe www.festivalenescu.ro. Înscrierile pentru loteria abonamentelor încep din 30 noiembrie, în timp ce biletele individuale vor fi puse în vânzare la data de 1 februarie anul viitor.


"Generozitate prin muzică"|"Generosity through Music" este sloganul celei de-a 26-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu (24 august - 27 septembrie 2023), avându-i ca Președinte Onorific pe maestrul Zubin Mehta și ca Director Artistic pe renumitul dirijor Cristian Măcelaru. Festivalul Internațional George Enescu 2023 aduce pe scenele din România unele dintre cele mai valoroase ansambluri muzicale internaționale, artiști de top la nivel mondial, precum și interpretări în premieră, alături de alte numeroase noutăți care deschid implicarea Festivalului în sfera de contribuție nu doar culturală, ci și socială pentru România.

Programul Festivalului Enescu 2023 a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Președinția României, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, Cristina Uruc, manager interimar Artexim, Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București, Răzvan Ioan Dincă, director general al Radioului Public și Carla Tompea, producător general al Televiziunii Române - co-producători de tradiție ai Festivalului.

"Mulțumesc pentru participarea dumneavoastră la ceea ce este cu adevărat un eveniment important - pentru că Festivalul Enescu, fără să exagerăm, este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din lume, dacă nu chiar cel mai mare -, iar lansarea lui este întotdeauna un moment de mare emoție, dar și, din punctul nostru de vedere, al autorității, de mare responsabilitate. Domnule Măcelaru, domnule consilier prezidențial, domnule primar, dragi colegi din mass-media, vă mulțumesc pentru sprijinul acordat acestui prestigios eveniment cultural! Știți, cu siguranță, că Festivalul Enescu a fost nominalizat la The International Opera Awards și că este la a douzeci și șasea edție, ceea ce înseamnă că și-a găsit demult locul și în inimile iubitorilor de operă. Sperăm să avem invitați nu numai din țară, ci din multe locuri din lume, care să vină să se bucure de muzica lui Enescu și, de ce nu, să cunoască România. Vreau să transmit mulțumiri speciale colegilor de la Artexim care, într-un context nu foarte favorabil pentru ceea ce înseamnă recompensa lor materială, muncesc cu multă dăruire astfel încât concursul și festivalul să fie, de fiecare dată, la cele mai înalte niveluri posibile. Mulțumesc distinșilor membri ai corpului diplomatic pentru susținerea evenimentului și, nu în ultimul rând, reprezentanților mass-media care fac ca acest festival să ajungă la oamenii interesați", a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, în deschiderea conferinței de presă.

"De curând, Președintele României a promulgat Legea 286, cea care consacră, încă o dată, ideea de proiecte culturale strategice, între care se numără acest festival. Dincolo de denumiri, acest lucru înseamnă și faptul că angajamentul pe care maestrul Cristian Măcelaru îl are cu Artexim pentru acest festival, poate să fie și perioada în care - din perspectiva autorităților publice ale statului - partea de infrastructură și de bază materială a Festivalului Enescu poate să fie regândită pentru acest termen, astfel încât la finalul mandatului maestrului Măcelaru să avem un Festival pe o treaptă mai sus, atât din punct de vedere artistic, cât și din punctul de vedere al infrastructurii", a precizat Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Președinția României.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan a punctat: "Felicit organizatorii și partenerii pentru acest efort de decenii, au construit o instituție cu care ne mândrim cu toții. Festivalul Enescu este un reper de excelență pentru tot ce înseamnă cultură și, prin aceasta, este important pentru societate. Și Festivalul Enescu dă o imagine României, dă o imagine Bucureștiului prin artiștii care vin aici, prin publicul care ne vizitează special pentru Festival, de aceea este important. Primăria este un partener constant al Festivalului și contribuim și la ediția 2023".

Despre esența generozității prin muzică a vorbit Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului Enescu: "Sloganul ediției 2023 pornește de la una dintre valorile fundamentale în care credea marele compozitor George Enescu - generozitatea. Pe peretele din studioul marelui muzician român Sergiu Luca, cu care am avut onoarea de a studia la vioară, era un citat care spunea «În muzică, în artă, în literatură, nimic nu e într-adevăr al tău decât atunci când îl dăruiești altcuiva.» Citind aceste cuvinte în fiecare zi, apoi cugetând la înțelesul lor am realizat că, de fapt, esența artei se găsește în acest act al dăruirii, acel moment în care artistul sau artista, contopiți cu creația lor dăruiesc ascultătorului și o parte din sufletul lor, iar această dăruire care necesită nu numai actul artistic în sine, ci și primirea lui de către public, este momentul când ia viață. Pentru că arta trăiește în noi și prin noi. Generozitatea prin muzică este acest moment în timp pe care noi organizatorii, dar și noi artiștii le dăruim unei societăți doritoare de cultură, avidă pentru muzică. Existența Festivalului Enescu este justificată de o țară care a dăruit lumii un Brâncuși și un Enescu. Ediția 2023 a Festivalului George Enescu oferă un exemplu de generozitate și printr-o componentă educațională. Este timpul ca exemplul pedagogului George Enescu să devină o realitate în festivalul care îi poartă numele."

"Este un eveniment special, lansăm programul celei de-a douzeci și șasea ediții a Festivalului Internațional George Enescu. Artexim este instituția care organizează de mai bine de 30 de ani Festivalul și Concursul Enescu și este onorată să intre într-o nouă etapă începând cu această ediție, continuând să susțină direcțiile culturale strategice ale Ministerului Culturii și ale României. Cu acest nou început, Artexim își propune să deschidă noi direcții și să își extindă strategia prin participarea la noi evenimente care contribuie la dezvoltarea și conectarea pieței culturale și de muzică clasică din România, participarea la proiecte de formare a pieței de muncă în domeniul cultural. De asemenea, ne dorim foarte mult să ne implicăm și să contribuim în comunitate și în viața socială. Avem în vedere parteneriate cu asociații și fundații pentru a stimula accesul la cultură copiilor, tinerilor, adulților cu dizabilități, cu nevoi speciale. În această direcție, am inițiat deja o colaborare cu programele Motivation și Special Olympics. Motivation - adulți în scaune rulante care vor avea acces la concertele de la Sala Palatului și Ateneu, iar Special Olympics este un program pentru copii cu sindromul down. Un număr de copii cu sindrom down vor participa la concertele din noua serie a Festivalului Enescu dedicate copiilor și familiilor.", a precizat Cristina Uruc, manager interimar Artexim.

"Societatea Română de Radiodifuziune participă la acest Festival din mai multe unghiuri: pe de o parte, cu Sala Radio, devine sală gazdă pentru Festivalul Enescu. De asemenea, o componentă foarte importantă este aceea că în cadrul Festivalului vor participa ansamblurile noastre - Orchestra Națională Radio, Corul Academic, Corul de Copii, și orchestra de cameră. Un alt lucru foarte important este că noi vom reflecta, jurnalistic vorbind, tot ceea ce se înâmplă în cadrul Festivalului Enescu și, de această dată, nu doar prin canalele dedicate culturii, ci și canalele generaliste vor prelua o serie din evenimentele pe care Festivalul Enescu intenționează să le desfășoare printr-o acțiune pe care noi o dorim de acum înainte stabilizată în Radio România și, anume, promovarea culturii să fie un lucru absolut obligatoriu în știrea zilnică" , a spus Răzvan Ioan Dincă, director general al Radioului Public.

Carla Tompea, Producător General al Televiziunii Publice a oferit detalii în premieră despre relansarea TVR Cultural: "TVR Cultural este promisiunea respectată a managementului Televiziunii Române și își va relua emisia în 1 decembrie 2022. De Ziua Națională, este gestul nostru - nu aș spune neapărat de generozitate, deși ne-am încadra perfect în mesajul pe care organizatorii Festivalului Enescu și-l doresc a-l transmite cu ocazia ediției din 2023. Este o reparație, cum îmi place să spun - și am spus-o în ultimii zece an constant - este o reparație morală, o reverență față de cultura acestei țări, pentru publicul avizat și avid. În același timp, tot ceea ce veți pregăti dumneavoastră ca program, ca rețetă complexă, plină de premiere pentru ediția din 2023, se va regăsi pe micile ecrane. Până la urmă, generozitatea înseamnă nu doar aplauze, nu doar emoții, nu doar freamătul de a fi prezent într-o sală de spectacole, înseamnă, de ce nu, drept alternativă și privilegiul de a îți aduce sala de spectacole la tine acasă, prin intermediul Televiziunii Române."

În total, festivalul aduce peste 3.500 de artiști invitați, peste 150 de soliști și 40 de dirijori, peste 40 de orchestre din 16 țări și 11 din România. Mari nume ale muzicii clasice revin în program: dirijorii Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Manfred Honeck, Paavo Järvi, pianistele Martha Argerich și Yuja Wang, violoncelistul Gautier Capuçon, violoniștii Renaud Capuçon și Janine Jansen, printre alții. Printre artiștii în premieră în programul ediției se numără: Alena Baeva, Avi Avital, Aida Garifullina, Igor Levit, Kent Nagano, Hannu Lintu, Philippe Herreweghe, Augustin Hadelich sau Klaus Mäkelä. De asemenea, prestigioase ansambluri vor concerta în premieră: Gewandhaus Leipzig, Liszt Chamber Orchestra, Gothenborg Symphony, Collegium Vocale Gent, Berlin Academy of American Music, Manchester Camerata.

O premieră absolută în cadrul celei de-a 26-a ediții a Festivalului o reprezintă seria de concerte educative dedicate copiilor, realizate în parteneriat cu Teatrul Odeon și Asociația Clasic e fantastic. 11 orchestre românești, în interpretări excepționale, sunt reunite, la rândul lor, în cadrul unei noi serii de concerte: Stagiunea Orchestrelor Românești. Și Operele în concert vor aduce aduce unele dintre cele mai rafinate lucrări în primă audiție în România - "Otello", de Giuseppe Verdi, în interpretarea Orchestrei și Corului Maggio Musicale Fiorentino, "Billy Budd", de Benjamin Britten cu Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Hannu Lintu sau "The Fairy-Queen", de Henry Purcell cu Les Arts Florissants. Muzia lui George Enescu va fi prezentă în ediția 2023 în interpretări internaționale. Opera "Oedipe" revine în programul Festivalului într-o regie semnată de Stefano Poda, în interpretarea Operei Naționale București sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, iar Simfonia a treia în do major, de George Enescu, va fi interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru.


Programul complet al Festivalului Enescu 2023 este disponibil pe www.festivalenescu.ro