Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Strălucitul violonist Kristóf Baráti, la Ateneul Român

Publicat: joi, 20 Octombrie 2022 , ora 13.31


În concertele de joi, 27 octombrie și vineri, 28 octombrie 2022, Filarmonica "George Enescu" îl are ca invitat în ipostază solistică pe Kristóf Baráti, apreciat drept un muzician cu o vastă diversitate expresivă și cu o tehnică impecabilă. Sub bagheta lui Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii și împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", violonistul maghiar va interpreta Concertul nr. 2 de Béla Bartók, unul dintre titlurile de referință din repertoriul său, cu care s -a consacrat pe marea scenă internațională.

Compus în anii dinaintea celui de Al Doilea Răzbui Mondial, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră reprezintă mesajul de rămas-bun al lui Béla Bartók, îngrijorat de amploarea fascismului din țara sa natală, Ungaria, înainte de a o părăsi pentru totdeauna, stabilindu-se în Statele Unite. După pauză, Simfonia nr. 2 de Jean Sibelius, una dintre lucrările îndrăgite de public, continuă periplul geografic muzical către Nord, fiind considerată expresia artistică elocventă a mișcării naționale de independență a finlandezilor.

Joi, 27 octombrie și vineri, 28 octombrie, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Concert simfonic

Orchestra simfonică a Filarmonicii " George Enescu "

Dirijor CHRISTIAN BADEA

Solist KRISTÓF BARÁTI

Program

Béla Bartók - Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră

Jean Sibelius - Simfonia nr. 2, în re major, op. 43

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 120 lei
Categoria II: 110 lei
Categoria III: 100 lei

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming. Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obținut un succes extraordinar cu "Andrea Chénier" de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat la Opera din Sydney, "Turandot" (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și "Carmen" (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internațional "George Enescu", a condus, în 2019, Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediția din 2021 a Festivalului a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartók și Wagner (uvertura operei Tannhäuser), alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

KRISTÓF BARÁTI

Aplaudat pentru poezia și elocvența interpretărilor sale, violonistul maghiar Kristóf Baráti a fost descris drept "un adevărat estet al sunetelor". Concertează ca solist al unor orchestre de renume, printre care filarmonicile din Los Angeles, Londra, Oslo, Haga, Rotterdam, Liszt Chamber Orchestra, Zürich Tonhalle, Budapest Festival, Orchestre National de France, Orchestre Symphonique de Montreal, BBC Scottish Symphony, BBC Philharmonic, Bournemouth Symphony. De asemenea, susține numeroase concerte în Ungaria, în calitate de solist, dar și de dirijor.

În 2019, violonistul a interpretat Concertul nr. 2 de Béla Bartók în deschiderea Festivalului Verbier, sub bagheta lui Valery Ghergiev, iar anul acesta, sub egida Verbier Festival Gold Label, casa de discuri Deutsche Grammophon a lansat discul cu Sonatele și partitele pentru vioară solo de Bach, în interpretarea sa. Discografia sa bogată mai include cele cinci concerte de Mozart, integrala sonatelor de Beethoven și de Brahms (cu pianista Klara Wurtz), sonatele pentru vioară solo de Ysaÿe ș.a.

În recitalurile sale camerale, a evoluat alături de muzicieni de prim rang, precum Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Enrico Pace, Jean-Efflam Bavouzet, Zoltán Kocsis, Kim Kashkashian.

Kristóf Baráti cântă la o vioară Stradivarius "Lady Harmsworth" (1703), pusă la dispoziție de Stradivarius Society of Chicago.