Arhivă : Agenda de concert Înapoi

La 169 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu, ONB prezintă la Alba Iulia opereta "Crai Nou"

Publicat: vineri, 14 Octombrie 2022 , ora 11.43

Opera Națională București este invitată de către Primăria Municipiului Alba Iulia la evenimentele ce vor marca cei 100 de ani de la Încoronarea Regilor României.

La 169 de ani de la nașterea marelui compozitor român Ciprian Porumbescu, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, opera bucureșteană va prezenta sâmbătă, 15 octombrie, ora 19:00, în variantă semi-staged, opereta "Crai Nou".


Ciprian Porumbescu s-a născut pe 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, în Bucovina. Muzicologii români susțin că artistul român nu poate fi limitat doar la aura unui simbol. Într-o vreme când creația muzicală românească începea să se ridice, să se contureze, la mai puțin de 30 de ani, compozitorul a scris prima operetă românească viabilă, care va deveni un reper al muzicii de gen. Din această perspectivă, Ciprian Porumbescu este un artist cu realizări notabile pentru vremea sa, regretat de generațiile următoare pentru ceea ce ar fi putut încă să ofere muzicii românești din acea etapă istorică, dacă nu ar fi murit la doar 29 de ani. Cântecele patriotice, "Balada" pentru vioară și orchestră și opereta "Crai Nou" i-au adus astfel lui Ciprian Porumbescu, o popularitate extraordinară în secolul al XIX-lea. Cine știe, dacă nu ar fi murit extrem de tânăr, care ar fi fost soarta și rolul acestui talentat muzician bucovinean, în parcursul muzicii românești.

Binecunoscuta operetă "Crai Nou", folosind creația lirică a lui Vasile Alecsandri, este un opus muzical memorabil, care aparține genului clasic îmbibat de substanță populară. Ea reprezintă "una din creațiile de popularitate ale muzicii profesioniste, contribuind la afirmarea compozitorului și la ridicarea prestigiului muzicii naționale" - după cum constata muzicologul Octavian Lazăr Cosma.

Opereta în două acte "Crai Nou" de Ciprian Porumbescu a fost compusă în anul 1882, la Brașov, pe textul poetului Vasile Alecsandri (publicat la Iași în anul 1852). Premiera ei a avut loc în data de 27 februarie 1882 (11 martie, pe stil nou), pe o scenă improvizată a Gimnaziului Român din Brașov, unde Ciprian Porumbescu lucra ca profesor de muzică și cântări la acea vreme. Sursele vremii arată că interpreții au fost niște artiști amatori din Brașov. Cu toate acestea, mărturiile celor prezenți transmit că reprezentația a fost unul dintre cele mai de seamă evenimente culturale ale muzicii românești din Transilvania. Conducerea muzicală i-a aparținut compozitorului. Spectacolul a reprezentat pentru Ciprian Porumbescu, un vis împlinit.

Managerul Operei Naționale București, Daniel Jinga, despre "Crai Nou": "Pentru mine, întâlnirea cu Ciprian Porumbescu este una foarte specială, o întâlnire ce s-a produs în acest an. Cunoșteam muzica lui, dar într-o formă demonetizată, afectată de propaganda comunistă. Toate acele marșuri mi se păreau că duc cumva către atmosfera de pe stadioane, de la 23 August. Pas cu pas, m-am apropiat de această muzică. E un proiect care în mintea mea "s-a copt" într-o perioadă mai lungă și, iată, acum, alături de regizorul Răzvan Dincă, vorbim deja despre o montare a acestei lucrări, despre o punere în scenă a ei. Eu consider în continuare că mesajul este tot unul de exorcizare, exorcizare de propagandă, exorcizare de totalitarism și cred că după acest proces, putem să ajungem cu siguranță la starea de puritate pe care această muzică ne-o transmite și la starea adevărată pe care Ciprian Porumbescu a vrut să ne-o transmită. Sper, de asemenea, ca întregul nostru demers să aibă și finalitate înspre public, sper ca din acest moment cât mai multe persoane să-l redescopere pe Ciprian Porumbescu și adevărata sa muzică, nu o idee preconcepută pe care noi o avem cu privire la creația sa. Sper, de asemenea, că acest titlu își va găsi locul în repertoriul Operei Naționale București și, de ce nu, își va găsi locul în programele altor instituții similare de spectacol."