Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Romantismul muzical prin excelență: dirijorul Christian Badea și pianistul Barry Douglas pe scena Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: joi, 6 Octombrie 2022 , ora 15.23


Filarmonica "George Enescu" își invită publicul, joi, 13 octombrie și vineri, 14 octombrie 2022, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, la două concerte conduse de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției. Solist invitat este pianistul Barry Douglas, care, odată cu câștigarea prestigiosului Concursul Ceaikovski în 1986, s-a lansat într-o carieră strălucitoare pe cele mai mari scene ale lumii. Barry Douglas, aflat în descendența pedagogic-pianistică a lui Liszt, va interpreta Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră. În preambul, Preludiul operei Lohengrin de Richard Wagner zugrăvește o lume de basm împletită cu legende medievale, pentru ca, după pauză, Simfonia fantastică de Hector Berlioz să ne poarte prin tumultul tipic romantic al protagonistului, un artist care, aspirând spre idealul său feminin, traversează cele mai intense și mai diverse peisaje interioare, adesea în vis.

Concert simfonic
Joi, 13 octombrie și vineri, 14 octombrie, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solist
BARRY DOUGLAS

Program

  • Richard Wagner - Preludiul operei Lohengrin
  • Franz Liszt - Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru pian și orchestră, S.124
  • Hector Berlioz - Simfonia fantastică

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 120 lei
Categoria II: 110 lei
Categoria III: 100 lei

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.


CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming. Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obținut un succes extraordinar cu "Andrea Chénier" de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat la Opera din Sydney, "Turandot" (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și "Carmen" (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internațional "George Enescu", a condus, în 2019, Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediția din 2021 a Festivalului a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok și Wagner (uvertura operei Tannhäuser), alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

BARRY DOUGLAS

Laureat al celor mai prestigioase concursuri internaționale de pian, pianistul irlandez Barry Douglas a câștigat Premiul I la Concursul Ceaikovski de la Moscova (1986) și Premiul III la Concursul Van Cliburn din SUA (1985), succese care l-au propulsat într-o carieră strălucită. A concertat ca solist al celor mai importante orchestre din lume, colaborând cu dirijori precum Vladimir Ashkenazy, Colin Davis, Marek Janowski, Lawrence Foster, Mariss Jansons, Kurt Masur, Lorin Maazel, André Previn, Mstistlav Rostropovich, Kurt Sanderling. De asemenea, Barry Douglas susține frecvent recitaluri camerale; printre cele mai recente se numără aparițiile din Marea Britanie, Olanda, Armenia, Mexic, China, Statele Unite. Este director artistic al Camerata Ireland și al Festivalului Clandeboye. Discurile sale, realizate în exclusivitate la casa Chandos, se bucură de o foarte călduroasă primire din partea criticii de specialitate. Alături de integrale pentru pian solo de Brahms, Schubert, Ceaikovski, Barry Douglas a realizat aranjamente și a înregistrat două discuri cu muzică de inspirație irlandeză. În 2002, Barry Douglas a primit distincția Order of the British Empire (OBE) pentru servicii aduse muzicii.

Mai multe informații:

https://www.fge.org.ro/detalii-concert-2