Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul Pianul Călător - Clasic la Tulcea, București și Constanța în luna iunie

Publicat: miercuri, 1 Iunie 2022 , ora 8.07

Luna iunie aduce ultima etapă aturneului național al pianistului Horia Mihail intitulat Pianul călător, ce poartă numărul 12.

Un program cu tema… Clasic, ce alătură două celebre sonate, un adagio și o fantezie pentru pian solo de Haydn, Mozart și Beethoven, pilonii clasicismului vienez, încântă publicul care revine de fiecare dată cu plăcere în sălile de concert sau în aer liber, pentru a asculta un nou recital sau concert Pianul călător, susținut de pianistul Horia Mihail.

Pe 2 iunie, ora 19.00, Horia Mihail va reveni la Tulcea, la Teatrul "Jean Bart", alături de unul dintre Pianele călătoare, pe 8 iunie, ora 19 va cânta Mozart - Concertul nr. 20 în re minor pentru pian și orchestră KV 466 la București, la Sala Radio, cuOrchestra de Cameră Radio, iar pe 17 iunie, ora 19, va cânta la Constanța, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" - în aer liber.

Era greu de prevăzut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărțile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoțit de pianul său Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, călătorind pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din România.

În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns, susținând peste 200 de concerte. Acum, cele 5 pianecălătoare puse la dispoziție de Radio România, sunt încredințate comunităților din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia și Roman, dar drumul lor a fost mai lung și, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

Trecerea acestui turneu prin orașe mai mici ale țării și rămânerea pianelor de concert la dispoziția unor astfel de comunități este o modalitate de a pune în evidență potențialul activităților culturale pentru a promova incluziunea socială. Artele sunt pentru toată lumea și pot contribui la reinventarea celor de lângă tine. De obicei activitățile culturale joacă un rol mic în zona definită oficial ca parte componentă a incluziunii sociale. Chiar și așa, ele pot aduce o contribuție valoroasă și pot creea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar și a responsabilității care ajută comunitățile să inițieze și să asigure proiecte pentru a se regenera. Anul acesta, la concertele din cadrul turneului național Pianul călător este acordată intrarea liberă tuturor refugiaților ucraineeni, ca o dovadă de solidaritate și preocupare și pentru echilibrul emoțional al acestor oameni, care sunt nevoiți să își găsească liniștea și siguranța pe alte meleaguri decât cele ale țării din care vin, ca urmare a războiul ce creează adevărate tragedii pentru milioane de oameni.

www.pianulcalator.ro

https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

https://m.youtube.com/watch?v=JzxsnVgk8lw

https://www.youtube.com/watch?v=UaDEvvdehkU

https://www.youtube.com/watch?v=O2gTLfofgx0

ITINERAR

Recitaluri și concerte cu orchestra

Haydn, Mozart, Beethoven

12 mai, ora 17.30 - Piatra Neamț, Sala "Calistrat Hogaș" a Consiliului Județean

13 mai, ora 19 - Roman, Casa de cultură

14 mai, ora 20 - Bârlad, Pavilionul "Marcel Guguianu"

16 mai, ora 19 - Alba Iulia, Spațiul Muzeal Principia

17 mai, ora 19 - Deva, Sala Pro Arte

19 mai, ora 19 - Bucuresti, Sala Radio

20 mai, ora 19 - Caracal, Teatrul Național

26 mai, ora 19 - Brașov, Sala Patria - concert cu Filarmonica din Brașov

2 iunie, ora 19 - Tulcea, Teatrul "Jean Bart"

8 iunie, ora 19 - București, Sala Radio - concert cu Orchestra de Cameră Radio

17 iunie, ora 19 - Constanța, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" - în aer liber

Program muzical

Recitaluri solo

Haydn -Adagio în Fa major

Mozart - Fantezia în do minor KV 475

Mozart - Sonata în do minor KV 457

Beethoven - Sonata în do minor nr. 8 op. 13 "Patetica"

Concerte cu orchestra

Beethoven - Concertul nr. 5 op. 73 în Mi bemol major pentru pian și orchestră "Imperialul" (Brașov, 26 mai)

Mozart - Concertul nr. 20 în re minor pentru pian și orchestră KV 466 (București, 8 iunie).