Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Celebra cantată Carmina Burana, din nou la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 25 Mai 2022 , ora 10.23

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii "George Enescu", rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu", în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022, pentru alte două concerte cu public, desfășurate de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. Programul este alcătuit din Simfonia "Mathis der Maler" de Paul Hindemith și din "Carmina Burana" de Carl Orff, cu soliștii invitați Marta Sandu-Ofrim(soprană), Valentin Racoveanu (tenor) și Iordache Basalic (bariton). Coordonatorul Corului Filarmonicii "George Enescu" este Iosif Ion Prunner. Concertele vor beneficia și de participarea extraordinară a Corului de Copii al Operei Naționale București, coordonat de maestrul de cor Smaranda Morgovan.

Simfonia Mathis der Maler, scrisă între anii 1933 și 1934 de Paul Hindemith, a fost inspirată de pictorul Matthias Grünewald, care a trăit în Germania secolului al XVI-lea. Prima audiție a simfoniei (Berlin, 12 martie 1934) a fost un succes, în timp ce opera cu același titlu a fost interzisă în Germania. Ca urmare a presiunilor naziste, Hindemith a părăsit Germania pentru Statele Unite, în 1946 a obținut cetățenia americană, iar ultimul deceniu din viață l-a petrecut în Elveția. "Simfonia Mathis der Maler, poate într-o măsura mai mare decât opera cu același nume, poartă cu sine un mesaj al compozitorului, ce afirmă importanța ca arta să fie autonomă,dincolo de presiunile politice", punctează muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

Carmina Burana are la bază texte poetice medievale din secolele XI și XII, în principal în limba latină. La baza cantatei scrise de Carl Orff, a stat o culegere conținând cântece și versuri din secolul al XIII-lea, găsită în arhiva unei mănăstiri benedictine din Bavaria. Textele sunt imnuri bahice, cântece de dragoste cu tentă erotică și parodii blasfemice ale liturghiei, cu un mesaj moralizator de respingere a bogăției. "Ca și Hindemith, care se naște în același an (1895), Carl Orff este preocupat de atragerea către muzică printr-o educare sistematică, cu un accent deosebit pe învățământul muzical elementar. Carmina burana este o creație fără complexe și tocmai de aceea s-a bucurat și se bucură de o audiență totală în fața oricărui auditoriu, de oriunde", precizează muzicologul Vladimir Popescu-Deveselu.

Joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
ora 19.00, Sala Mare a Ateneului Român

Dirijor
LEO HUSSAIN

Soliști
MARTA SANDU-OFRIM
VALENTIN RACOVEANU
IORDACHE BASALIC

Program

Paul Hindemith
Simfonia Mathis der Maler

Carl Orff
Carmina Burana

Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

Cu participarea extraordinară a Corului de Copii al Operei Naționale București

Maestru de cor
SMARANDA MORGOVAN

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 100 lei
Categoria II: 95 lei
Categoria III: 85 lei

Biletele se pot procura:
De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.

Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege. Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.