Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Muzică de Brahms și Ceaikovski în Săptămâna Patimilor, la Filarmonica "George Enescu"

Publicat: luni, 18 Aprilie 2022 , ora 11.06


Miercuri, 20 aprilie și joi, 21 aprilie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul Tiberiu Soare, prezintă publicului Cântecul destinului pentru cor și orchestră, op. 54 de Johannes Brahms, Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 35, cu violonistul Valentin Șerban în ipostază solistică, și Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski. Corul Filarmonicii "George Enescu" este pregătit de Iosif Ion Prunner.

În Schicksalslied, Cântecul destinului, compus de Johannes Brahms în 1871, lumea de dincolo apare descrisă în sonorități impresionante. Textul laic, inspirat de tema poemului Cântecul de ursită al lui Hyperion de Friedrich Hölderlin, surprinde contrastul dintre calmul netulburat al zeilor Olimpului și destinul nefericit al oamenilor.

Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski a fost schițat la începutul anului 1878, devenind una dintre cele mai populare lucrări ale compozitorului. "Este o onoare să cânt împreună cu Filarmonica George Enescu pentru prima dată după finala ultimei ediții a Concursului Internațional George Enescu, cu atât mai mult, cu cât vom interpreta acest magnific concert de Ceaikovski, modificat în repetate rânduri la cerința celor mai mari violoniști ai acelor vremuri, care din motive tehnice îl considerau de necântat. Ne bucurăm ca în Săptămâna Patimilor să putem încânta iubitorii de muzică și frumos cu versiunea finală a acestui concert, anticipând astfel lumina Sărbătorilor Pascale", a declarat violonistul Valentin Șerban.

Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64 de Ceaikovski a fost interpretată pentru prima dată la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg pe 17 noiembrie 1888, sub conducerea compozitorului rus. "Coincidența traseului acestei lucrări cu acela al Simfoniei nr. 5 de Beethoven este izbitoare: un motiv tragic, expresie a destinului implacabil, traversează episoade dramatice, ofensive, elegiace și funebre, pentru a triumfa într-un marș solar, simbol al depășirii tuturor obstacolelor", apreciază muzicologul Mihai Cojocaru.


Miercuri, 20 aprilie, și joi, 21 aprilie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
TIBERIU SOARE

Solist
VALENTIN ȘERBAN

Program

Johannes Brahms
Cântecul destinului pentru cor și orchestră, op. 54

Piotr Ilici Ceaikovski
Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 35
Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64

Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 95 lei
Categoria II: 90 lei
Categoria III: 80 lei

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.


TIBERIU SOARE

Dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare își desfășoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, a fost dirijor-șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât și în cadrul turneelor internaționale. A ocupat si poziția de director artistic al Operei Naționale București și este invitat frecvent să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor din România. În străinătate, activitatea sa a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Suedia), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Filarmonicii din Atena, "Bedrich Smetana" Philharmonic Orchestra (Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.


VALENTIN ȘERBAN

Născut la Brașov, Valentin Șerban a început studiul viorii la vârsta de șapte ani în orașul natal, unde a urmat și studiile universitare. A continuat apoi cursurile de master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. Este membru al Orchestrei Române de Tineret (începând cu anul 2012) și în prezent este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris. A susținut un număr impresionant de concerte și recitaluri atât în România, cât și în Franța, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina. Violonistul a participat la festivaluri precum: Festivalul "Krzyzowa Music of Europe" în Polonia (2018-2019), JazzUp Sea Festival (2018), Festivalul SoNoRo (2017-2019), Brașov Winter Classics (2017), Musica Barcensis, Musica Coronensis (2016).