Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Actrița Isabel Karajan, invitată extraordinară a Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: luni, 4 Aprilie 2022 , ora 12.33

Joi, 7 aprilie și vineri, 8 aprilie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul principal Gabriel Bebeșelea, prezintă publicului un concert extraordinar, în care cap de afiș sunt solistul Daniel Ciobanu și actrița austriacă Isabel Karajan. Din program fac parte Kalte Gedichte /Poeme reci pentru actor și orchestră, de Dan Dediu, pe versuri de Ernst Jandl - primă audiție absolută, cu participarea actriței Isabel Karajan, lucrare urmată de Concertul nr. 3, în do major, pentru pian și orchestră, op. 26 de Serghei Prokofiev, cu solistul Daniel Ciobanu, primul artist în rezidență al Filarmonicii, în ipostaza de solist. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala de Ludwig van Beethoven.

După cum declară compozitorul, muzica la cele cinci poeme de Ernst Jandl a fost scrisă cu febrilitate, în primăvara lui 2021. "Am imaginat diferite strategii componistice de apropiere sau de despărțire a intonației textului vorbit de substanța muzicală propriu-zisă, extrasă din solul muzicii romantice târzii și adusă într-un peisaj sonor ruinat, fragmentar și coșcovit. Astfel,evoluția paralelă a muzicii și textului creează o lume impermeabilă, teatralizarea personajului-dirijor capătă valențe demiurgice, iar în final, simplitatea cotidiană și naivitatea își iau revanșa printr-un fel de pustiire interioară și pregătirea întru speranța venirii unei lumi mai bune. Ciclul este dedicat doamnei Isabel Karajan", spune compozitorul Dan Dediu.

Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev (1891 - 1953), cea mai cunoscută dintre lucrările sale concertante, este o adevărată piatră de încercare din repertoriul secolului XX. Concertul a fost finalizat în 1921 și a fost interpretat în primă audiție de compozitorul-pianist într-un turneu în SUA. "Tema cu cinci variațiuni - partea a doua - amintește de stilul clasic, oscilând între formule strălucitoare și o atmosferă meditativă, cvasi-sentimentală, iar finalul, un rondo, readuce tonul umorului caustic, febril, compensat de splendoarea melodiilor lente interpolate în acestă ultimă parte", observă muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala de Ludwig van Beethoven a avut premiera pe 22 decembrie 1808, la Viena. "Intenția principală a lui Beethoven urmărește trezirea în ascultători a senzațiilor, stărilor și sentimentelor încercate în sânul naturii. La momentul publicării partiturii, compozitorul a insistat, de altfel, ca în dreptul primei părți a simfoniei să se precizeze: mai mult expresie a sentimentelor, decât pictură. Imnul de mulțumire care încheie Pastorala emană acea pace spirituală a împăcării interioare, în întâlnirea cu natura dătătoare de viață și izvorâtă din iubirea lui Dumnezeu pentru oameni", apreciază muzicologul Mihai Cojocaru.

Prezența doamnei Isabel Karajan este asigurată în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac.

Joi 31 martie și vineri 1 aprilie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

DIRIJOR

Gabriel Bebeșelea

SOLIST

Daniel Ciobanu

INVITATĂ EXTRAORDINARĂ

Isabel Karajan

PROGRAM

Dan Dediu

Kalte Gedichte (Poeme reci) pentru actor și orchestră,

pe versuri de Ernst Jandl - p.a.a.

Serghei Prokofiev

Concertul nr. 3, în do major, op. 26

Ludwig van Beethoven

Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala

Parteneri: Forumul Cultural Austriac, Elixir Nova

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 95 lei;

Categoria II: 90 lei;

Categoria III: 80 lei;

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.