Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul Primăverii la Filarmonica din Oradea

Publicat: marți, 29 Martie 2022 , ora 11.18

Marți, 29 martie 2022, ora 19 / 2022. március 29., kedd, 19 óra

Sala de concerte "Enescu - Bartókˮ / "Enescu - Bartókˮ hangversenyterem

Festivalul primăverii / Tavaszi Fesztivál

Recital cvartet de coarde / Vonósnégyes előadás

Cvartetul Arcadia / Arcadia Vonósnégyes


Ana Török - vioară I / I hegedû

Răsvan Dumitru - vioară II / II hegedû

Traian Boală - violă / brácsa

Zsolt Török - violoncel / gordonka


În program / Mûsoron:


Mieczyslaw Weinberg - Cvartetul de coarde nr. 4, op.20 / 4. vonósnégyes, op.20


Ludwig van Beethoven - Cvartetul de coarde nr. 8 în mi minor, op.59 (Rasumovsky nr. 2) / 8.,


e-moll vonósnégyes, op.59 (2. Rasumovsky )

Marți, 29 martie la ora 19.00, în cadrul Festivalului Primăverii va avea loc un recital susținut de Cvartetul Arcadia la Sala Enescu-Bartok. Acesta este format din membrii Ana Török - vioară I, Răsvan Dumitru - vioară II, Traian Boală - violă și Zsolt Török - violoncel. Programul propus de cei 4 instrumentiști cuprinde lucrările Cvartet de coarde nr. 4, op.20 de Mieczysław Weinberg și Cvartetul de coarde nr. 8 în mi minor, op.59 de Ludwig van Beethoven.

Compozitor de origine poloneză, Mieczysław Weinberg este considerat un compozitor apreciat sub valoarea sa reală. Acesta a trăit în Rusia secolului XX și a s-a numărat printre prietenii apropiaț ai lui Dimitry Șostakovici, poate chiar fiind umbrit de faima acestuia. Totuși, creația post-modernă a polonezului începe să fie descoperită și apreciată în lumea culturală contemporană. Stilul său componistic îmbină forma contemporană cu cea tradițională, crează un limbaj individual influențat de Șostakovici cu accente de origine ebraică, poloneză sau moldovenească, la care se adaugă un sens formal unic, o armonie și o culoare demne de apreciat. Moștenirea pe care o lasă auditoriului în prag de secol XXI este compusă din 17 cvartete de coarde, peste 20 de simfonii, numeroase sonate pentru instrumente solo, muzică de operă și de film.Recitalul este completat de lucrarea unui compozitor consacrat, care datează din anul 1806. Ludwig van Beethoven a scris Cvartetul de coarde nr. 8 în mi minor, op.59 în aceeași perioadă componistică cu Simfonia Eroica dar și alte lucrări masive cu caracter revoluționar. Colecția de cvartete op. 59 este dusă la o scară cosmică, evadând din tiparul muzicii de cameră și îndreptându-se hotărâtor spre sala de concert. Dacă lucrările timpurii dedicate muzicii de cameră erau compuse pentru plăcerea muzicienilor aristocrați amatori, lucrarea de față a fost scrisă pentru unul dintre cele mai apreciate cvartete de coarde din Viena, condus de violonistul Ignaz Schuppanzigh. În plus, trio-ul de cvartete op. 59 poartă și numele de Razumovsky, deoarece a fost comandat de ambasadorul rus de la Viena, Andreas Razumovsky.


Joi, 31 martie 2022, ora 19 / 2022. március 31., csütörtök, 19 óra

Catedrala Romano Catolică / Római Katolikus Székesegyház

Festivalul primăverii / Tavaszi Fesztivál

Oratoriul Creațiunea / A Teremtés

Dirijor / Vezényel:Niels Muus

În program / Mûsoron:

J. Haydn - Oratoriul Creațiunea / A Teremtés

290. de ani de la nașterea compozitorului

A zeneszerző születésének 290. évfordulója

Soliști / Közremûködnek:

Veronica Anușca - soprană / szoprán

Mogoșan Cristian - tenor / tenor

Hodrea Cristian - bas / basszus

Dirijor cor/ Karigazgató- Lászlóffy Zsolt

Primăvara aduce cu sine Sărbătoarea Pascală, atât de importantă în toate dogmele creștine. Puterea acesteia a fost exprimată de-a lungul timpului în lucrări clasice cu încărcături variate, unind însă întotdeauna același mesaj cutremurător. Prin urmare, un Festival al Primăverii trebuie să cuprindă și o lucrare religioasă care să redea atmosfera de meditație, de resemnare, de purificare. Oratoriul Creațiunea de Joseph Haydn va celebra la Catedrala Romano-Catolică din Oradea, aniversarea celor 290 de ani de la nașterea compozitorului. Concertul dirijat de Niels Muus va avea loc joi, 31 martie la ora 19.00 la Catedrala Romano-Catolică din Oradea și îi va avea ca protagoniști pe soprana Veronica Anușca, tenorul Cristian Mogoșan și bas-baritonul Cristian Hodrea.

Franz Joseph Haydn a fost unul dintre cei trei mari clasici, formând triada epocii alături de Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven. Acesta s-a născut în localitatea Rohrau din estul Austriei, la data de 31 martie 1732. Datorită contribuției sale majore pe care a avut-o în genul simfoniei, acesta a fost intitulat "Tatăl simfoniei", compunând peste 100 de lucrări în acest gen. Creația sa este aplecată preponderent spre muzica simfonică și camerală, dar austriacul a abordat și opera sau creația vocal-simfonică. Cea din urmă excelează în oratoriul Creațiunea, compus la finele secolului XVIII, care celebrează Facerea lumii, precum este descrisă în Cartea genezei.

Lucrarea este structurată în trei părți și este scrisă pentru orchestră, cor și trei soliști: Soprană, tenor și bas. În prima parte este reprezentat Haosul printr-un preludiu orchestral care portretizează dezordinea care precede Creația. Cele șase zile ale Creației sunt exprimate începând cu partea a doua, fiecare fiind introdusă prin câte un recitativ al celor trei arhangheli: Raphael-basul, Uriel-tenorul și Gabriel-soprana. Fiecare nouă apariție este exprimată printr-un timbru orchestral nou: lumina, apa, peisajele, plantele, aerul sau marea. Cea de-a treia parte merge mai departe în timp și îi aduce în prim-plan pe Adam și Eva, roluri preluate de bas și soprană, care mai devreme dădeau viață arhanghelilor. Punctul culminant al oratoriului este uniunea fericită dintre cele două personaje, care se fructifică printr-un duet strălucit al cuplului.

Soprana Veronica Anușca este absolventa Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu prof. Univ. Dr. Ionel Voineag. De-a lungul carierei sale, soprana a fost distinsă cu numeroase premii, enumerând aici doar o parte dintre acestea: Marele Premiu la Concursul Internațional de Interpretare Vocală Sabin Drăgoi Timișoara, Premiul III la Concursul Internațional Grand Prix de l'Opera - Opera Națională București. Debutul Veronicăi Anușca pe scena Operei Naționale București a avut loc în anul 2010 cu roluri specifice belcanto-ului italian, îmbogățindu-și apoi repertoriul cu creații ale compozitorilor Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini și alții. În prezent, Veronica Anușca este solistă la Opera Națională București.

În rolul arhanghelului Uriel se află tenorul Cristian Mogoșan. Acesta a studiat cântul vocal cu tatăl său, Gheorghe Mogoșan în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Pe parcursul perfecționării sale artistice, a fost laureat la Concursul Haricleea Darclee de la Brăila, Concursul de Interpretare a Liedului Românesc de la Brașov sau Concursul Ionel Perlea Slobozia. Cristian Mogoșan este solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și colaborează frecvent cu alte scene românești și din străinătate. Repertoriul său cuprinde titluri precum La Traviata sauNabucco de G.Verdi, Madama Butterfly de G.Puccini sau Candide de L.Bernstein.

Din distribuția Creațiunii face parte și bas-baritonul Cristian Hodrea. Acesta a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, studiind mai întâi oboiul și apoi cântul vocal, la clasa conf. univ. dr. Marius Budoiu. Timp de 11 ani, Cristian Hodrea a fost artist liric în corul Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, urmând a fi angajat apoi în calitate de solist al Operei Naționale Române Cluj, unde activează și astăzi. Activitatea sa profesională se desfășoară și în cadrul Academiei de Muzică, unde predă arta cântului vocal. Repertoriul său se extinde de la rolurile italiene de basso buffo până la creația de operă germană, franceză sau românească.

Niels Muus este un dirijor austriac de origine daneză. Formarea sa muzicală s-a desfășurat la Aarhus, în Danemarca, iar activitatea sa profesională a debutat la Teatrul din Innsbruck, Austria. În continuare, Muus a devenit dirijor al Operei de Stat din Viena. Pe parcursul carierei sale, dirijorul a colaborat cu orchestra Filarmonicii in Berlin, Opera din Tokyo sau cu Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma. Din anul 2015, Niels Muus este directorul muzical al Festivalului de Muzică din Steyr, Austria.

Biletele pentru concertele din această săptămână s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

1. Recital Cvartet de coarde: https://www.bilete.ro/festivalul-primaverii/recital-cvartet-de-corzi-vonosnegyes-eloadas-29-mar-2022/

Bilet unic: 20 lei


2. Oratoriul Creațiunea: https://www.bilete.ro/festivalul-primaverii/oratoriul-creatiunea-a-teremtes-31-mar-2022/

Bilet unic: 30 lei



Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea