Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Remus Azoiței interpretează Concertul pentru vioară de Beethoven, "piatra supremă de încercare pentru orice violonist", pe scena Ateneului Român

Publicat: joi, 10 Martie 2022 , ora 15.22

Joi, 17 și vineri, 18 martie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul italian David Crescenzi, prezintă publicului Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 61 de Ludwig van Beethoven, cu violonistul Remus Azoiței în ipostază solistică, și Simfonia nr. 1, în si bemol major, op. 38, Primăvara , de Robert Schumann.

Concertul în re major pentru vioară, op. 61 de Ludwig van Beethoven a fost compus în 1806, iar Simfonia nr. 1, în si bemol major, op. 38 a fost prima lucrare simfonică compusă de Robert Schumann. Premiera a avut loc pe 31 martie 1841, în Leipzig, sub conducerea lui Felix Mendelssohn-Bartholdy, fiind intitulată Simfonia primăverii după poemul Frühlingsgedicht (în germană, "Poezie de primăvară") de Adolf Böttger.

"După o pandemie absolut dramatică, în care de două ori acest concert a fost amânat, abia aștept să pășesc din nou pe scena Ateneului Român. Reîntâlnirea cu Orchestra Filarmonicii George Enescu și cu publicul bucureșteran este un prilej de mare bucurie pentru mine. Ca întotdeauna! Concertul pentru vioară de Beethoven este piatra supremă de încercare pentru orice violonist... Este singurul concert pe care l-am prezentat în public abia după vârsta de 40 de ani, când m-am simțit complet matur să îl interpretez așa cum merită. Și bine am făcut!", a declarat violonistul Remus Azoiței.

Joi și vineri, 17 și 18 martie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
DAVID CRESCENZI

Solist
REMUS AZOIȚEI

Program

Ludwig van Beethoven
Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 61

Robert Schumann
Simfonia nr. 1, în si bemol major, op. 38,
Primăvara

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I : 110 lei;

Categoria II : 100 lei.

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului conform legii .

DAVID CRESCENZI

Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a studiat la Conservatorul din Pesaro dirijat de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. S-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator și asistent dirijor în diferite teatre lirice și festivaluri, atât în Italia, cât și în străinătate, iar actualmente activează ca dirijor de orchestră și de cor. La Opera Națională București, a condus operele Rigoletto și Nunta lui Figaro în 2006. În același an, a susținut un curs de măiestrie la Asociația C.E.E. Musiktheater din Viena iar în 2007 a participat cu Opera Națională Română din Timișoara la Festivalul Internațional "George Enescu" din București, dirijând Tosca de Puccini. În 2009-2010 a fost invitat la Opera Națională Română din Cluj și la cea din Timișoara. Cu spectacolele Aida și Trubadurul a efectuat turnee în Germania, Olanda și Cehia. La Timișoara, David Crescenzi a susținut cursuri de măiestrie pentru elevi și studenți ai clasei de canto, la Colegiul Național de Artă "Ion Vidu" din Timișoara și la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest (2010-2011). În prezent, David Crescenzi este director artistic al Teatrului Liric din Cairo și al Operei Naționale Române din Cluj. Din mai 2021 a devenit dirijor permanent la Opera Națională Română din Iași unde a dirijat Paiate și Cavaleria rusticană, Traviata, Aida, Don Pasquale, Tosca, Bărbierul din Sevilla și Rigoletto. În decembrie 2021 a dirijat Traviata la Opera Națională din București.

REMUS AZOIȚEI

Numit de către revista britanică The Strad ca ‟un virtuoz incurabil cu suflet și tehnică fabuloase", violonistul Remus Azoiței a absolvit Conservatorul din București la clasa lui Daniel Podlovski, după care a obținut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York unde a studiat cu Itzhak Perlman pentru titlul de Master of Music. De-a lungul timpului, a beneficiat și de îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean.

Remus Azoiței a concertat în săli prestigioase cum ar fi Carnegie Hall în New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields și Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneția, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena. În 2005, a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, concert preluat de către 19 posturi de radio și televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte și Mezzo. A înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară și pian de George Enescu alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri Hanssler din Germania. În 2001 a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind de asemenea cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei. Este director artistic al Societății Enescu din Londra, aflată sub înaltul patronaj al Principesei Margareta. În 2013 Regele Romaniei Mihai l-a numit ofiter al ordinului "Coroana Romaniei". În 2019 a susținut concerte la Carnegie Hall in New York și Kennedy Center la Washington DC, între multe alte aparitii europene. A fost solistul Orchestrei de Camera din Viena în cadrul Festivalului Enescu, ediția 2021. Cântă la o vioară Niccolo Gagliano, creată în 1750.