Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Il Trovatore", o operă a extremelor

Publicat: luni, 7 Martie 2022 , ora 15.56

Miercuri, 9 martie 2022, de la orele 17.00, la Muzeul "Casa Mureșenilor" din Brașov, ne reîntâlnim, și în acest an, pentru un nou Recital de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de artiștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu - soprană, Maria Catrina - soprană, Corina Klein - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Dan Popescu - bas. La pian vor fi acompaniați de Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole. În programul recitalului, care acoperă diferite genuri muzicale, sunt cuprinse duete din operetele "Silvia" de E. Kálmán, "Văduva veselă" de Fr. Lehár, arii din opera "Don Carlos" de G. Verdi, lied-uri românești de T. Brediceanu: "Mult mă-ntreabă inima", "Știi tu, bade, ce mi-ai spus" și canțonete: "Non ti scordar di me" - E de Curtis.

Preț bilete: 6 lei - adulți, 4 lei - pensionari și 1,5 lei - elevi, studenți. Acestea se pot procura de la sediul Muzeului "Casa Mureșenilor", înainte de începerea evenimentului.

Sâmbătă, 12 martie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la spectacolul de cu opera "Il Trovatore" (Trubadurul) de Giuseppe Verdi. "Trubadurul", cea de-a doua operă din trilogia verdiană ("Rigoletto", "Il Trovatore", "La Traviata"), numită și "trilogia populară", continuă să impresioneze publicul din marile săli de operă ale lumii și astăzi, la fel ca în trecerea celor 169 de ani de la premieră - 19 ianuarie 1853, ce a avut la Teatrul Apollo din Roma. Lucrarea lui Giuseppe Verdi are la bază piesa de teatru "El trovador", publicată în 1836, scrisă de Antonio García Gutiérrez. "Trubadurul" verdian este, prin excelență, o operă romantică ce înfățișează o poveste, cu o intrigă încurcată, de Ev Mediu, care, dacă ar fi scoasă din context, își va pierde valoarea și semnificația. Elementele ce o definesc ca atare sunt, în primul rând, subiectul, apoi răsturnările de situații, povestirile cu strigoi, elementul nocturn extrem de prezent în imaginea scenică, eroul avântat, fantasmele, obsesiile, exotismul unei comunități nomade.

Specifică partiturii îi este, pe de o parte, linia vocală de mare inspirație, remarcată în special în ariile celor patru personaje principale foarte puternice, dar și momentele de mare forță ale corului; din punct de vedere muzical, în orchestrație, încep să se simtă accentele viguroase ce vor caracteriza operele din ultima perioadă de creație a lui Verdi. Cele patru roluri principale ale operei (Leonora, Manrico, Contele de Luna și Azucena) sunt foarte dificile atât ca partitură - ambitusul lor trebuie să fie foarte extins -, cât și ca interpretare, Verdi dându-le fiecăruia în parte o pondere foarte mare. Totodată, distribuția trebuie să fie omogenă ca valoare, să existe un echilibru între muzică și dramă, în timp ce protagoniștii transmit emoții intense cu fiecare notă. Enrico Caruso afirma că a face "Il Trovatore" este ușor, "dați-mi cei mai buni patru cântăreți de operă din lume și o voi face", referindu-se la Leonora, Manrico, Contele de Luna și Azucena.

Actuala montare de la Opera Brașov, clasică, dar folosind mijloace moderne cum ar fi proiecțiile video și efectele speciale, accentuează atmosfera romantică a subiectului, combinând teatrul cu filmul, simbolica imaginilor subliniind, pe de o parte, obsesia Azucenei în omorârea propriului fiu, iar pe de altă parte, elementul nocturn, specific romantismului. S-a insistat asupra scenelor de luptă prezente pe tot parcursul desfășurării acțiunii, relevându-se astfel masculinitatea, forța și curajul într-o lume în care războiul era principalul scop al existenței.

Invitata noastră din acest spectacol, Alina Dragnea, este o tânără mezzosoprană ce desfășoară o activitate muzicală bogată atât în România, cât și în străinatate. Ea s-a specializat în canto în Austria, Germania și România și a beneficiat de o bursă totală la ISA 18&21 Vienna Summer Academy. A avut oportunitatea extraordinară de a lucra cu profesori renumiți, precum Ramon Vargas, Carlos Garcia Estevez, Iride Martinez, Michael Sturminger, Margit Klaushofer, Luisella Germano, Peter Grossmann, Ioana Bentoiu, George Crăsnaru și Marina Krilovici și, de asemenea, de a cânta sub bagheta cunoscuților dirijori Vladimir Kiradjiev la Baden, Christoph Meier la Palatul Schönbrunn, Viena, în opera "Ariadne auf Naxos" de R. Strauss și Guido Johannes Rumstadt în "Suor Angelica" de G. Puccini la Nürnberg. Alina a concertat în săli importante, precum Paris, Berlin, Bergamo, Ierusalim, Budapesta, Gloggnitz, Reichenau an der Rax, Nürnberg, Teatrul Național București, Sala Radio București, Palatul Suțu și multe altele.

Distribuția spectacolului de sâmbătă este următoarea: Manrico - Liviu Iftene (debut), Leonora - Anda Pop, Contele de Luna - Adrian Mărcan, Azucena - Alina Dragnea (invitată), Ferrando - Marian Rește, Ines - Sonia Hazarian, Ruiz - Claudiu Bugnar. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Instructor de lupte: Bogdan Bălășcău. Regie scenă: Dan Antipa. Spectacolul durează două ore și 50 de minute și are trei pauze.

Preț bilete: 50 lei

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni - Vineri 10 - 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 - 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Participarea la evenimentele Operei Brașov este permisă pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore - în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoțit de un act de identitate.

Desfășurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii.

Pe toată durata desfășurării spectacolelor, purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentați simptome de infecție respiratorie, să rămâneți acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră și nici pe ceilalți participanți la eveniment. Vă mulțumim pentru înțelegere!