Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert Liszt la Filarmonica "Oltenia" Craiova

Publicat: marți, 22 Februarie 2022 , ora 13.11


Vineri, 25 februarie, ora 19:00, la Filarmonica Oltenia Craiova va avea loc un concert de pian Liszt sub bagheta dirijorului Valentin Doni, Cavaler al Ordinului de Arte și Litere conferit de Guvernul Francez. Concertul nr. 2 în La major pentru pian și orchestră de Franz Liszt va fi interpretat de Oana Csiky, laureată a multor concursuri naționale și internaționale. Seara va debuta cu lucrarea În lumina evocării - George Enescu (primă audiție) de Ulpiu Vlad iar în partea a doua se va cânta Simfonia nr. 8 în Sol major de Antonín Dvoűák, o evocare sonoră a ținutului pitoresc din Boemia.


Valentin Doni, muzician complex

Este cunoscut în triplă ipostază: de dirijor, compozitor și interpret. A urmat cursurile Institutului de Arte "G. Musicescu" din Chișinău, între 1973 și 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman și la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis. Valentin Doni a desfășurat și o activitate didactică, în calitate de profesor la Institutul de Arte "G. Musicescu" (1980-1988) și la Colegiul Republican de Muzică (1985-1987), ambele instituții fiind din Chișinău.

Cu orchestra sa, dirijorul a întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franța, Austria, Ucraina, însumând un număr important de concerte în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale până la piese contemporane în prima audiție. Valentin Doni acompaniază atât soliști consacrați, cât și tineri înterpreți și este recunoscut prin promovarea creațiilor compozitorilor contemporani în festivaluri. Din 1993, Valentin Doni a dirijat în România orchestrele filarmonicilor din București, Iași, Bacău, Constanța, Ploiești, Sibiu, Arad, Târgoviște, Botoșani, Brașov, Timișoara, Cluj, Oradea etc. De asemenea, ca dirijor, a efectuat turnee și a fost invitat să conducă orchestre din Franța, Italia, Germania, Slovacia, Portugalia, Spania, Grecia, Rusia, Coreea de Sud și Bulgaria.

Creațiile compozitorului Valentin Doni, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, precum și a celei din România, au fost prezentate în Republica Moldova, România, Slovacia, Rusia, Ucraina, Franța. Pentru merite deosebite și realizări remarcabile în domeniul artelor, Valentin Doni a primit din partea președintelui Republicii Moldova titlul de Maestru în artă în anul 1999, iar în 2002, Guvernul Francez i-a conferit titlul de "Cavaler al Ordinului de Arte și Litere". Actualmente, Valentin Doni activează în calitate de dirijor permanent în cadrul Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău.


Oana Csíky, pianistă și cadru universitar

S-a născut în 1985, la Craiova și a început studiile muzicale la Liceul de Artă Marin Sorescudin orașul natal, la clasa de pian a profesorilor Lucia Cristea și Liviu Pârvu, continuându-le la Cluj Napoca, la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" cu prof. Kovács Zsófia. Între anii 2003-2007, studiază la Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj Napoca, la clasa de pian a conf. univ. dr. Csíky Boldizsár, urmând să realizeze masteratul în artă muzicală tot în cadrul acestei instituții superioare de muzică, între anii 2007-2009.

Este premiată a mai multor concursuri naționale și internaționale, amintind aici: Carl Filtsch - Sibiu, Pro Piano - București, Festivalul Muzicii Maghiare - București. A participat la cursuri de măiestrie cu reputați pianiști: Walter Krafft, Csíky Boldizsár, Georg Sava, Pier Narcisso Massi, Theodor Paraschivescu. În anul 2006, obține o bursă din partea Ministerului Culturii din România, iar în anul 2007 din partea Fundației "Nova Harmonica" din Italia.

În calitate de solistă, a susținut diferite concerte cu orchestrele filarmonicilor din Craiova, Oradea, Sibiu, Arad, Târgu Mureș, Bacău, Chișinău, precum și recitaluri solo atât în țară, cât și în străinătate (Ungaria, Germania, Austria, Italia). A colaborat cu dirijori de renume, dintre care amintim pe Gheorghe Costin, Mihail Agafița, Dumitru Goia, Walter Hilgers, Theo Wolters, Valentin Doni, Romeo Rîmbu, Cristian Sandu.

Paralel cu activitatea solistică, evoluează în numeroase recitaluri camerale alături de prestigioși interpreți precum violonceliștii Cristian Florea, Török Zsolt, Csíky Borka, pianistul Csíky Boldizsár și soprana Camelia Clavac. În vara anului 2013, susține la Cluj-Napoca Teza de doctorat cu titlul Clara Schumann: Interpret, muzician, compozitor. În prezent, este lector universitar doctor al Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj.


Prețuri bilete: 80 lei; 40 lei grupuri; 20 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program agenție: luni-vineri; orele 10:00-18:00

Accesul publicului este limitat la 30% din capacitatea sălii, pe bază de certificat verde sau test PCR/antigen.