Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Dirijorul Gian Luigi Zampieri și clarinetistul Emil Vișenescu, în stagiunea Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: vineri, 4 Februarie 2022 , ora 11.28

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet și orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice.

Concertul în la major pentru clarinet și orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a fost scris pentru clarinetistul Anton Stadler, celebru virtuoz al vremii, fiind finalizat cu două luni înainte de moartea compozitorului. Concertul a avut premiera la Praga, pe 16 octombrie 1791. Mozart a fost atras de "claritățile aparte ale clarinetului, de capacitățile sale expresive și strălucirea virtuoză, de posibilitățile de nuanțare superioare în mare parte celorlalte instrumente de suflat. (…) Scris într-o tonalitate luminoasă prin excelență, se înscrie printre lucrările mereu cântate, cu o largă audiență", punctează muzicologul Vladimir Popescu-Deveselu.

Felix Mendelssohn (1809 -1847) a finalizat Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 la data de 31 martie 1824, la vârsta de numai 15 ani, pentru a o aniversa, într-un cadru privat, pe sora sa, Fanny Mendelssohn, care împlinea 19 ani. Premiera publică a avut loc la 1 februarie 1827, simfonia fiind interpretată de orchestra Gewandhaus din Leipzig. Doi ani mai târziu, Mendelssohn a dedicat această simfonie Societății Filarmonice din Londra, care a susținut premiera britanică pe 25 mai 1829, sub conducerea compozitorului.

Joi și vineri, 10 februarie și 11 februarie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
GIAN LUIGI ZAMPIERI

Solist
EMIL VIȘENESCU

Program

Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul în la major pentru clarinet și orchestră, KV622

Felix Mendelssohn
Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform normelor în vigoare, "dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau pentru persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fiind asigurată purtarea măștii de protecție". Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.