Arhivă : Agenda de concert Înapoi

CONCERT EXTRAORDINAR. "Veșnicia s-a născut la sat"

Publicat: vineri, 21 Ianuarie 2022 , ora 14.14

Pe data de 29 ianuarie 2022, de la ora 19, va avea loc la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" concertul extraordinar intitulat "Veșnicia s-a născut la sat". Concertul va fi susținut de celebrul violonist Alexandru Tomescu, alături de pianista Sînziana Mircea, cu participarea etnologului Georgeta Stoica. Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a Culturii, își propune să aducă în fața publicului larg valorile culturale românești, în ambivalența tradițional - cult.

Programul va reuni lucrări de muzică clasică în interpretarea celor doi muzicieni români, alături de intervenția doamnei academician Georgeta Stoica pe tema rolului podoabelor în costumul tradițional românesc și simbolistica acestora. În program vor fi lucrări de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, precum și variațiuni pentru pian pe teme de Carl Orff, Theodor Rogalski și Benedetto Marcello de Sînziana Mircea. Ca element inovativ, în cadrul concertului va fi prezentată în primă audiție compoziția "Future" pentru vioară și pian, realizată de Sînziana Mircea, dedicată Zilei Naționale a Culturii.

"Mă bucur că am ocazia de a participa la acest concert extraordinar, care își propune un lucru minunat și anume, acela de a expune în fața publicului larg, de toate vârstele, legătura profundă dintre artele tradiție și muzică cultă. Ca istoric de artă și etnolog, de-a lungul anilor am avut ocazia să constat în cercetările mele că în centrul artei culte se află întotdeauna un sâmbure de artă tradițională. Pot spune fără să greșesc că tradiționalul este esența în jurul căreia civilizațiile de pretutindeni și-au construit societatea și în care și-au încrustat spiritualitatea. De aceea mi s-a părut important să realizăm această alăturare și în România, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii. Ce poate fi mai frumos decât să asculți muzica lui George Enescu și să admiri frumusețea podoabelor românești? Vă așteptăm cu drag la concert, fie în sală, dacă condițiile sanitare o vor permite, fie online", a declarat acad. Georgeta Stoica.

Concertul, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, va fi deschis publicului cu respectarea restricțiilor sanitare în vigoare și va fi transmis live online pe platformele de socializare. Concertul va fi înregistrat și difuzat ulterior de Radio România Muzical. Partenerii proiectului sunt: Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", Radio România Muzical, Societatea Română de Televiziune (TVR 3), Fundația Remember Enescu.

Detalii despre bilete puteți obține de la Casa de bilete a Palatului "Tinerimea Română", cu rezervări prin telefon la nr. 021 315 8165 de Luni până Vineri, între orele 10:00 - 15:00 și în ziua evenimentului cu o oră înainte de începere. Mai multe detalii la: https://tinerimearomana.ro