Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert de Crăciun Corul Preludiu și Orchestra Română de Tineret la Ateneul Român

Publicat: vineri, 3 Decembrie 2021 , ora 20.15


Corul de camera Preludiu și Orchestra Română de Tineret dirijate de Andrei Stănculescu vor evolua pe 8 decembrie, ora 19, la Ateneul Român, într-un prim eveniment pe care îl susțin în această formulă, sub conducerea muzicală a tânărului dirijor. Soliștii concertului vor fi: Diana Alexe - soprană, Ștefania Chițulescu - mezzosoprană, Andreea Iftimescu - contralto, Andrei Lazăr - tenor, Jinxin Chen - bariton.

Managerul Centrului Național de Artă Tinerimea Română, Marin Cazacu declara: "Tânărul dirijor Andrei Stănculescu, actualul dirijor al Corului de camera Preludiu, apare pentru prima oară la Ateneul Român într-un concert vocal-simfonic în care corul Preludiu va interpreta atât un program a cappella cuprinzând colinde celebre din repertoriul românesc și universal, cât și, alături de Orchestra Română de Tineret, Oratoriul de Crăciun de Camille Saint-Saens, prin care aniversăm centenarul celebrului muzician francez."

În programul muzical pregătit de corul Preludiu pentru partea a cappella a concertului vor putea fi ascultate lucrări celebre de sezon precum Richard Oschanitzky - Două colinde laice, Gheorghe Cucu - Domnuleț și domn din cer, Alexandru Pașcanu- După datini colindăm, Valentin Teodorian - Legănelul lui Iisus, Paul Constantinescu- Minune prea mare, sau cunoscutele cântece de Crăciun internaționale Le Roi des cieux, Noël Nouvelet, Cantique de Noël. În partea a doua, va fi prezentat Oratoriul de Crăciun op. 12 de Camille Saint-Saëns.

Dirijorul Andrei Stănculescu declara înaintea concertului ,,Acest concert reprezintă debutul meu pe scena Ateneului Român, o onoare și o responsabilitate imensă pentru orice muzician român și nu numai. Din fericire, am alături de mine două ansambluri extraordinare, pe care le cunosc și cu care am mai colaborat. Nici una dintre cele două nu are nevoie de prezentări, dar țin să spun că foarte rar în lume se întâmplă ca două formații de un asemenea nivel să se afle sub egida aceleași instituții, în cazul acesta Centrul Național de Artă Tinerimea Română".


Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/


***

Andrei Stănculescu, născut la 8 decembrie 1995, în Râmnicu Vâlcea, este unul dintre cei mai talentați și performanți tineri dirijori din România. Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, promoția 2020, specializarea Dirijat Cor Academic, clasa prof. univ. dr. Gabriel Popescu, iar în prezent este masterand al aceleiași universități, specializarea Stilistică Dirijorală Orchestră, la clasa prof. Cristian Mandeal, dar și al Conservatorio della Svizzera italiana, Master of Advanced Studies in Renaissance.

La doar 25 de ani, Andrei Stănculescu are o vastă experiență dirijorală, realizând o serie de performanțe muzicale, dintre care se remarcă activitatea sa în calitate de dirijor al Corului de cameră Preludiu, dirijor invitat al orchestrelor naționale de tineret: Orchestra Română de Tineret și Orchestra Junior, dirijor și fondator al Corului Rubato alături de care a efectuat turnee atât în țară, cât și în străinătate (Elveția, 2018). În anul 2018 devine consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului Playing for Philharmonie, desfășurat de BRD - Groupe Société Générale, iar alături de Corul BRD susține o serie de concerte pe scena Filarmonicii din Paris, Filarmonicii George Enescu, Filarmonicii din Pitești, Filarmonicii Ion Dumitrescu. De asemenea, a urmat recent stagii de perfecționare organizate în Franța de Fundația Royaumont.

Acesta a colaborat de-a lungul timpului cu mari personalități precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Voicu Enăchescu, Leo Warynski sau Francois Xavier-Roth. Andrei Stănculescu a avut onoarea de a dirija slujba papală, cu ocazia venirii Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, primind decorația Crucea Arhiepiscopală.

Din 2021, este dirijorul corului Preludiu.


CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU

Fondat de maestrul Voicu Enăchescu, Corul de cameră Preludiu, de la apariția sa și până în prezent, a parcurs un drum ascendent, care a consolidat cu fiecare concert, an după an, prestigiul coralei. Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formație profesionistă, "Preludiu" își aduce o deosebită contribuție la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România și din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă prin prospețimea și, în același timp, prin maturitatea sa.

Secretul rezidă, desigur, în talentul și muzicalitatea nativă a coriștilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat și în muzicalitatea, rafinamentul și deosebitul simț artistic al dirijorului. Repertoriul Corului de cameră "Preludiu" este vast, cuprinzând peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică și romantică, colinde de Crăciun și cântece religioase, muzică românească și cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menționat că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.

În cei 49 de ani de activitate "Preludiu" a realizat peste 350 de înregistrări radio și TV, un disc "Electrecord" și trei C.D. (Colinde și cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștri ai artei corale românești). De la apariția sa, formația a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România și din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de țări din Europa, America și Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaționale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră "Preludiu" și dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediției a XIII-a a Festivalului Internațional "George Enescu" (1995), "Premiul pentru excepționalul program prezentat", distincție acordată de Uniunea Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România.

Anul 2012, a însemnat încă o dată confirmarea internațională a Corului de cameră "Preludiu": Premiul I la Festivalul de muzică ortodoxă de la Bialystok-Polonia, Medalia de aur acordată corului "Preludiu" și premiul pentru cel mai bun dirijor primit de maestrul Voicu Enăchescu la Festivalul Coral Internațional de la Beijing, China. Ca o recunoaștere a activității artistice deosebite, dirijorul Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în Grad de Comandor pentru promovarea culturii.

Din anul 2021, corul Preludiu este condus de Andrei Stănculescu.


ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Orchestra Română de Tinerets-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația "Prietenii Muzicii - Serafim Antropov" și Lanto Communication. Din 2014, funcționează sub egida Centrului Național de Artă "Tinerimea Română".Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian și tradiție europeană" implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul - o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene intenaționale precum: l'Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello și Festivalul Mahler de la Dobbiaco - Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Europene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret - EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthausdin Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozardin Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma sau Elbphilharmonie din Hamburg alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, Istanbul și Beijing, ori Statele Unite ale Americii, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret își continuă călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.