Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Nemuritoarea "Traviata", pe scena Operei Brașov

Publicat: luni, 11 Octombrie 2021 , ora 12.03

Miercuri, 13 octombrie 2021, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, cei mici sunt invitați să urmărească o poveste pe care o îndrăgesc foarte mult, de data aceasta, transpusă pe muzică: "Frumoasa din Pădurea Adormită" de Marius Țeicu și Silvia Kerim. Personajelor le vor da viață artiștii: Mariana Tomescu, Corina Klein, Simona Manole, Lăcrămioara Schuller, Cristina Roșu, Rodica Iuga, Ștefan Schuller, Anca Panait, Bogdan Mirică, Marius Tămășanu. Își dă concursul Baletul Operei Brașov. Regia artistică îi aparține lui Attila Török. Scenografia este semnată de Șerban Iuca. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.

Preț bilete: 15 lei

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, continuăm trilogia verdiană cu nemuritoarea "Traviata", o operă atât de îndrăgită și de celebră, încât aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare! Spectacolul îi este dedicat marii soprane Virginia Zeani, "prima donna assoluta" a marilor scene internaționale, sărbătorită în această lună, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, de către toate teatrele lirice din România. Inițiativa aparține Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani" și a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

"Traviata" este, cu siguranță, una dintre pietrele de temelie ale repertoriului liric. Partitura este înțesată cu melodii fantastice care sunt faimoase, însă, dincolo de aceasta, coerența întregii lucrări o transformă într-o capodoperă. Intriga încordată și personajele vii, asociate cu muzica perfect gândită de Verdi, ne vor sensibiliza, fără îndoială.

În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat "Dama cu camelii", roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru "Traviata", cu singura diferență că, în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valéry. Premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec datorat, în primul rând, mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854, pe mica scenă a Teatrului San Benedetto, tot din Veneția, opera a avut un real succes.

"Traviata" descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valéry impresionează de peste un secol și jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi și libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valéry devine victima societății în care trăiește, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârșitul. Despre această femeie specială și despre gestul său scria însuși Dumas-fiul: "Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea". Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumusețe, dramatism, eleganță și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

În distribuție: Violetta Valéry - Veronica Anușca (Opera Națională București), Alfredo Germont - Mihai Irimia, Giorgio Germont - Adrian Mărcan, Flora Bervoix - Asineta Răducan, Annina - Sonia Hazarian, Gastone - Claudiu Bugnar, Baronul Douphol - Marian Rește (debut), Marchizul d'Obigny - Lorand Cristian, Doctorul Grenvil - Ștefan Schuller, Majordomul - Dan Ionescu, Grădinarul - Adrian Stănilă. Soliști balet: Melania Condoiu, Raluca Gherman Șut, Claudiu Dane, Dorin Mirea. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta - invitat de la Opera Națională București. Regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia îi aparține Rodicăi Garștea. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Preț bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral) - Pentru acest eveniment mai sunt foarte puțin bilete disponibile!

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni - Vineri 10 - 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 - 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

În situația în care incidența cumulată la 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în Municipiul Brașov a depășit pragul de 6/1.000 de locuitori, participarea la evenimentele Operei Brașov va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoțit de un act de identitate.

Desfășurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a sălii.

Pe toată durata desfășurării spectacolului, purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentați simptome de infecție respiratorie, să rămâneți acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră și nici pe ceilalți participanți la eveniment. Vă mulțumim pentru înțelegere!