Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Stagiunea 75 - Medalion componistic Gheorghe Stănescu

Publicat: marți, 5 Octombrie 2021 , ora 14.42

Vineri, 8 octombrie 2021, ora 19:00, Filarmonica "Oltenia" Craiova invită publicul meloman la un concert dedicat creației muzicale semnate de Gheorghe Stănescu, artist care, de-a lungul anilor, a desfășurat o bogată activitate ca profesor, dirijor și compozitor. În program, vor fi lucrări orchestrale și corale, sub bagheta dirijorilor Alexandru Iosub și Pavel Șopov. Concertul acesta - după afirmațiile compozitorului - constituie un eveniment de o puternică vibrație în inima sa, datorită faptului că este pentru prima dată când i se cântă un mare număr de creații, într-un singur concert.

În program:

Lucrări orchestrale: Miniatură simfonică, Rondino, Elegie (solo violoncel: Elvis Ciuculescu),

Temă cu variațiuni (solo harpă: Rozalia Pataki), In memoriam, Triptic simfonic

Lucrări corale: "Mândră țară, floare rară", "Fluieraș de doină dulce", "Cucule, pasăre rară",

"Cântă cucul la izvor", "Neică, dacă ești viteaz", "În orașul Betleem",

"Iisus, pruncul ceresc", "Tatăl nostru"

Compozitorul Gheorghe Stănescu și-a început activitatea pornind de la armonizarea și prelucrarea unor cântece populare, simțindu-se mai atras de folclorul oltenesc. Pe parcursul anilor, au apărut și creații originale având o tematică variată. Unele din cântecele sale au fost prezentate publicului, făcând parte din repertoriul Coralei academice a Filarmonicii craiovene, sub bagheta colegului său Alexandru Racu. Cele mai multe dintre cântecele sale au văzut lumina tiparului pe plan local și central. Dornic să-și diversifice creația, compozitorul abordează și genul cameral, scriind lucrări pentru diferite formații de suflători. Visul său de a scrie și în domeniul simfonic se realizează, dând la iveală câteva lucrări, unele dintre acestea interpretate și în concertul de astăzi. Este important să subliniem că cea mai mare parte a creației sale a primit girul Uniunii Compozitorilor, cea care în anul 1970 l-a primit ca membru definitiv.

Acumulând o vastă experiență ce numără sute de spectacole de operă și operetă, zeci și zeci de concerte dirijate la Craiova și în alte centre culturale din țară și din străinătate, Alexandru Iosub - muzician competent, talentat - s-a impus în viața spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluțiile sale dirijorale fiind bine primite de public și de către specialiști. La București, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piața Festivalului "George Enescu" (ediția 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii "Oltenia", prezentând un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate) ce s-a bucurat de un deosebit succes în rândul publicului. S-a făcut cunoscut și în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Opera Română Craiova și Teatrul pentru Copii și Tineret "Colibri" - Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse.

Pavel Șopov a înființat un cor al cadrelor didactice din orașul Drăgănești-Olt, obținând o mențiune la etapa județeană a Festivalului "Cântarea României" (1979). Din luna septembrie a aceluiași an a condus corul bărbătesc al I.T.M.A. Craiova, până în anul 1984, participând în această perioadă la diferite spectacole și concursuri pe scenele craiovene. În perioada 1984 - 1989, pregătește ca dirijor secund, alături de maestrul Alexandru Racu, Corul Sindicatului Învățământ. În anul 1987, a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova efectuând turnee atât în țară, cât și în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost, în perioade distincte, dirijor al corului Filarmonicii "Oltenia" și maestru de cor la Teatrul Liric "Elena Teodorini". Pavel Șopov este lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultății de Litere - Universitatea din Craiova și maestru de cor al Filarmonicii oltene.

Prețuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00

Accesul publicului este limitat la 50% din capacitatea sălii, pe bază de certificat Covid. Se vor respecta măsurile de siguranță medicală.