ACUM:
17.00
Concertele roz (R)
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Program integral Ceaikovski, în stagiunea online a Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 7 Aprilie 2021 , ora 14.54


Vineri, 9 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica "George Enescu" va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert din luna octombrie 2018 cu un program integral Piotr Ilici Ceaikovski. La pupitrul dirijoral s-a aflat dirijorul american Paul Nadler. Programul a fost alcătuit din trei lucrări din creația compozitorului rus: Poloneza din opera Evgheni Oneghin, op. 24, Variațiunile op. 33 pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră și Simfonia nr. 2, în do minor, op. 17. Solistul concertului a fost violoncelistul Valentin Răduțiu. "Romantismul lui Ceaikovski, favorizat oarecum și de statutul de spirit neînțeles de către contemporaneitate, s-a manifestat nu doar în substanța lirică a muzicii sale, intens confesivă și cu un patetism accentuat, ci și prin apelul la conceptul muzicii programatice, la rândul său născut în romantism. Găsim la Ceaikovski o predilecție pentru poveștile neîmplinite de dragoste și pentru tema destinului", apreciază muzicologul Anahid Octavia Dinulescu.


STAGIUNE ONLINE

Vineri, 9 aprilie 2021, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor PAUL NADLER

Solist VALENTIN RĂDUȚIU

Concertmaistru invitat LIVIU CÂȘLEANU


Program:

Piotr Ilici Ceaikovski

Poloneza din opera Evgheni Oneghin, op. 24

Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33

Simfonia nr. 2, în do minor, op. 17


Înregistrarea concertului din 11 octombrie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu": site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube.

Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.

Înregistrarea este transmisă, vineri-seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.


Dirijorul Paul Nadler, premiat la Concursul de dirijat orchestră de la Ierusalim, a fondat în 1974 Orchestra de cameră Cincinnati, pe care a condus-o până în 1983. În 1989 a debutat la Metropolitan Opera din New York, dirijând de atunci peste 60 de spectacole la prestigioasa instituție. Astfel a colaborat cu cei mai renumiți soliști, printre care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Bryn Terfel, Renée Fleming, Cecilia Bartoli, Karita Mattila, Anna Netrebko, Ramon Vargas, Ben Hepner, Dmitri Hvorostovski, interpretând un repertoriu variat, de la Verdi și Wagner la Stravinski. A dirijat spectacole la Indianapolis Opera, Utah Opera, Calgary Opera, Florentine Opera, Syracuse Opera, Hong Kong Opera și la teatre lirice din Bulgaria. De asemenea, dirijorul este fondator și director, împreună cu Joan Dorneman, al International Vocal Arts Institute. În 2002 a dirijat la Kennedy Center Awards în spectacolul dedicat colegului său James Levine. Pe lângă operă, Paul Nadler dirijează pretutindeni - în țări din Europa, Asia și în SUA - orchestre simfonice, printre care Mannes College Orchestra, Jerusalem Symphony, Verbier Festival (Elveția), Augsburg Symphony (Germania), Calgary Philharmonic, Carlos Chaves Orchestra (Mexic). În România, Paul Nadler a condus orchestrele filarmonicilor din București, Timișoara, Craiova și Brașov, Orchestra Națională Radio și în 2004 a fost numit dirijor principal invitat la Filarmonica "Moldova" din Iași. Pe scenele de concert a evoluat alături de soliști precum Glenn Dicterow, Garrick Ohlsson, Misha Dichter, Emmanuel Ax, Elmar Olivera. Este Director muzical emerit la Southwest Florida Symphony. În ultimele stagiuni, Paul Nadler a condus Orquesta de Navarra (Spania), Israel Chamber Orchestra, Orchestra Sinfonica Siciliana, Florida Philharmonic Orchestra, New World Symphony, Victoria Symphony. La Metropolitan prezintă spectacole cu Rigoletto, Bal Mascat, Aida, Bărbierul din Sevilla, Tannhäuser, Don Carlo, Traviata, Carmen, Fidelio, Evgheni Oneghin și trei creații semnate de Stravinski - Le Sacre du printemps, Le Rossignol și Oedipus Rex. La un teatru liric nou fondat - Opera Cleveland - a dirijat opera Salome la spectacolul de inaugurare. În stagiunea 2008-2009, la Opera de Montreal a dirijat spectacolul de gală din luna decembrie și spectacole cu Cosi fan tutte de Mozart.

Valentin Răduțiu, născut în 1986 la München, a început studiul violoncelului la vârsta de șase ani, sub îndrumarea tatălui său. Între 2001 și 2005 a studiat cu Clemens Hagen la Mozarteum din Salzburg, iar după absolvire a urmat studiile la Viena, cu maestrul Heinrich Schiff. În perioada 2007 - 2009 a fost unul dintre ultimii studenți la clasa lui David Geringas de la Hochschule für Musik "Hans Eisler" din Berlin, unde a absolvit clasa profesorului Claudio Bohorquez. Tânărul violoncelist s-a perfecționat și la cursurile de măiestrie susținute de Menahem Pressler, Leon Fleisher, Gary Hoffmann, Frans Helmerson, Ivan Monighetti și Mirjam Fried, în cadrul festivalurilor Kronberg și Ravinia. Valentin Răduțiu este laureat la numeroase concursuri naționale și internaționale, începând cu "Jugend musiziert". La Mozarteum Salzburg a fost distins de două ori cu Raiffeisen Klassik-Preis, iar în 2004 a primit Premiul special. În 2008 a obținut Premiul I la Concursul Karl Davidov de la Riga și apoi Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de J. S. Bach. În 2009 a câștigat Premiul I "Musikpreis der deutschen Wirtschaft". În urma obținerii Premiului II la Concursul "George Enescu" de la București din 2011, Valentin Răduțiu a fost invitat să concerteze cu diferite orchestre din România și a primit invitația de a participa la Festivalul "George Enescu", ediția din 2013.

Solistul a concertat acompaniat de Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Orchestra Filarmonicii Cehe, Orchestra Radio din Saarbrücken, orchestrele simfonice MDR Leipzig și SWR Stuttgart, Münchener Kammerorchester, Camerata Salzburg, Filarmonica și Orchestra Națională Radio din București, Orchestra Națională din Letonia, Hong Kong Sinfonietta, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Prague Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn și World Youth Symphony Orchestra. Solistul a evoluat pe scene de prestigiu precum Berliner Philharmonie, Prinzregententheater, Philharmonie și Herkulessaal din München, Konzerthaus Berlin, Filarmonica din Riga, Konserthuset Stockholm, Ateneul Român din București, Hong Kong City Hall și a colaborat cu dirijorii Wolfram Christ, Gustavo Gimeno, Pablo Gonzales, Stanislaw Kochanowski, Case Scaglione, Leoč Svárovsky și Radoslaw Szulc. Violoncelistul colaborează și cu diferiți muzicieni în recitaluri de muzică de cameră, printre care Hagen Quartet, Ib Hausmann, Per Rundberg, Alexander Madzar, Igor Ozim, Antje Weithaas. De asemenea a fost invitat să participe la numeroase festivaluri, printre care Schleswig-Holstein Musik Festival, Cellobienale Amsterdam, Heidelberger Frühling, Altenberger Kultursommer, Klangspuren Tirol, Honk Kong Arts Festival, SoNoRo, Fürstensaal Classix. Valentin Răduțiu cântă pe un violoncel Francesco Ruggieri din 1685.