ACUM:
17.00
Concertele roz (R)
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Mendelssohn și Mozart, în programul stagiunii online a FGE

Publicat: miercuri, 31 Martie 2021 , ora 13.06


Vineri, 2 aprilie 2021, Filarmonica "George Enescu" transmite, de la ora 19.00, un concert în regim live, fără public, dirijat de Adrian Petrescu, avându-l ca solist pe Rafael Butaru, care va interpreta, alături de orchestra Filarmonicii, Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64 de Felix Mendelssohn. Din programul serii, care va fi transmis pe canalele online, mai fac parte Uvertura operei Ruslan și Ludmila de Mihail Glinka și Simfonia nr. 25, în sol minor, KV 183 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Felix Mendelssohn (1809 -1847), reprezentant de seamă al romantismului, a influențat considerabil viața muzicală germană timp de două decenii. Pentru vioară, compozitorul a creat mai multe lucrări, dintre care cel mai cunoscut de interpreți și de public este Concertul în mi minor, cu nr. de opus 64. "Scris în 1844, a avut prima audiție la 13 martie 1845, la Leipzig. Există în acest concert subtile raporturi tematice între părți; apoi, după ce prima dintre ele se dispensează de expoziția orchestrală, cadența este plasată nu după repriză, ci înaintea acesteia. Liric și luminos, acest concert este întruchiparea a însăși firii lui Mendelssohn", apreciază muzicologul Petre Codreanu.

Stagiune online

Filarmonica "George Enescu"

2 aprilie, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor Adrian Petrescu

Solist Rafael Butaru

Program

Mihail Glinka - Uvertura operei Ruslan și Ludmila

Felix Mendelssohn - Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64

Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia nr. 25, în sol minor, KV 183


Concertul va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu": site (
https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.

Concertul este transmis, vineri seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (Log in to Facebook ).ADRIAN PETRESCU

Muzician cu o impresionantă carieră artistică națională și internațională, Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii "George Enescu" din București. A fondat și a dirijat formația camerală de suflători de alamă Romanian Brass și, din anul 2019, este cadru didactic invitat la catedra de muzică de cameră, secția "Ansamblu de suflatori de alamă", din cadrul Universitații Naționale de Muzică București.

Născut la Brasov, a ȋnceput la vȃrsta de 6 ani studiul pianului, apoi la vȃrsta de 10 ani cel al oboiului. După terminarea studiilor și a specializărilor muzicale cu profesori de renume precum Anselm Honigberger și Radu Chișu, Adrian Petrescu a fost laureat al unor concursuri internaționale de prestigiu, precum "Primăvara de la Praga" și Concursul Internațional din Marktneukirchen. Din anul 1990 este prim oboist al Filarmonicii George Enescu din București. A concertat ȋn țară și ȋn străinătate alături de mari dirijori și solisti și a fost invitat ca solist la numeroase festivaluri naționale și internaționale. De asemenea, a concertat ȋn formații camerale precum Trio Syrinx, Trio Baroc și în Cvintetul de Suflători al Filarmonicii George Enescu. Ȋn 2005, Adrian Petrescu a fondat și a dirijat prima formație camerală de suflători de alamă Romanian Brass, iar ȋn anul 2008 a debutat pe podiumul dirijoral ȋn fața unei orchestre simfonice. Au urmat concerte ȋn calitate de dirijor al celor mai importante orchestre din țară, precum Filarmonica George Enescu București, Filarmonica Transilvania din Cluj, Filarmonica Moldova din Iași, unde a fost desemnat dirijor invitat permanent ȋn anul 2013 și la orchestrele simfonice din orașele Tg-Mureș, Bacău, Timișoara, Sibiu, Satu Mare, Brașov, Constanța etc. Adrian Petrescu a fost prezent pe scena Festivalului George Enescu, ȋn calitate de solist cu Filarmonica Banatul Timișoara și ȋn cadrul unui recital cu pianistul Mihai Ungureanu. Ca dirijor a participat ȋmpreună cu ansamblul Romanian Brass, avȃndu-i ca soliști pe trompetistul Sergey Nakariakov și pianistul Michael Roll, ȋn anul 2017 a dirijat Filarmonica din Iași ȋn cadrul concertului "Muzica secolului XX", iar ȋn ediția din anul 2021 tot alături de Filarmonica din Iași ȋi va avea ca soliști pe violonista Patricia Kopatchinskaja și pianistul Cristian Niculescu. Adrian Petrescu a realizat o serie de ȋnregistrări pe CD și DVD atȃt ca solist, cȃt și ca dirijor al formației Romanian Brass.

RAFAEL BUTARU

Violonistul Rafael Butaru, licențiat al Academiei "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, este în prezent concertmaistru al Filarmonicii George Enescu (din 2019) și al Operei Naționale București. De-a lungul carierei sale, a concertat alături de muzicieni de prestigiu precum Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Răzvan Suma iar în cadrul festivalului SoNoRo alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov, Alina Pogostkina. Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de măiestrie, dintre care amintim cursuri de orchestră și vioară susținute de Adam Fischer și de membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena; cursuri de muzică veche și de perfecționare instrumentală susținute de Dieter Weitz, Cristoph Wyneken, cursurile internaționale de muzică de cameră susținute de cvartetele Chilingirian și Amadeus la Londra, precum și de Stefan Metz (membru al Cvartetului Orlando) și Devich Sandor (Cvartetul Bartok).
Este numit "Prieten al Fundației Principesa Margareta a României" în cadrul programului național "Tinere Talente", în urma invitației ca lector și mentor la masterclass-ul de pregătire a tinerilor muzicieni și membru al juriului în cadrul selecției bursierilor din 2015 până în prezent.
Activitatea sa solistică include concerte susținute în cadrul stagiunii Radiodifuziunii Române cu Orchestra Națională Radio si Orchestra de Cameră, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", Festivalul Internațional "Sergiu Celibidache", Festivalul "Enescu și muzica lumii", Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo și numeroase concerte în stagiunile filarmonicilor din țară.
Împreună cu ansamblul ArGenTango a susținut cu succes două turnee naționale, în urma cărora a rezultat un CD înregistrat în concert "Live at Sala Radio", alături de Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro și Răzvan Suma.
Rafael Butaru este membru al Ludens Piano Trio și al ansamblului de muzică veche "I Ludici", cu care concertează frecvent în cadrul festivalurilor SoNoRo, "Vara Magică", "Enescu și Muzica lumii" și împreună cu care susține concerte la Budapesta și Madrid în cadrul marilor festivaluri de muzică veche alături de dirijorul Gabriel Bebeșelea și de soprana Rodica Vică.