ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Filarmonica 'George Enescu' îl aniversează pe maestrul Valentin Gheorghiu, la împlinirea vârstei de 93 de ani

Publicat: vineri, 26 Martie 2021 , ora 8.06

În conștiința publicului, Valentin Gheorghiu, care a devenit solist al Filarmonicii în anul 1950, este pianistul exemplar și universal. Filarmonica "George Enescu" îl aniversează, în cadrul stagiunii online, la împlinirea a 93 de ani, prin difuzarea de înregistrări ale unor concerte susținute de maestru, în calitate de solist, la Ateneul Român. Pentru a onora perstigioasa sa carieră, vineri, 26 martie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica "George Enescu" va transmite Concertul nr. 1, în sol minor, pentru pian și orchestră, op. 25 de Felix Mendelssohn (înregistrare din 27 ianuarie 2006, dirijor Iosif Ion Prunner) și Concertul în re minor pentru două piane și orchestră deFrancis Poulenc (înregistrare din 2 iulie 2015, în care Valentin Gheorghiu apare împreună cu soția sa, pianista Roxana Gheorghiu, dirijor Jin Wang).

Concertul nr. 1 pentru pian, op. 25 a fost creat de Felix Mendelssohn în perioada 1831-1832. "Finalul răsună eroic și avântat, un iureș plin de vitalitate juvenilă, ca multe alte creații mendelssohniene", apreciază muzicologul Petre Codreanu.

Concertul pentru două piane și orchestră a fost compus de Francis Poulenc în 1932 și interpretat în același an de compozitor și Jacques Février ca soliști, la Veneția. Despre prima audiție a Concertului, Poulenc remarca: " Mărturisesc fără pic de modestie că prima audiție a fost fără cusur. A fost un succes răsunător, căci lucrarea este plină de veselie și lipsită de complicații."

Stagiune online

Filarmonica "George Enescu"

26 martie, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Medalion Valentin Gheorghiu

Program

Felix Mendelssohn - Concertul nr. 1, în sol minor, pentru pian și orchestră, op. 25

Dirijor: Iosif Ion Prunner

(înregistrare din 27 Ianuarie 2006)

Francis Poulenc - Concertul în re minor pentru două piane și orchestră

Dirijor: Jin Wang

Soliști: Roxana și Valentin Gheorghiu

(înregistrare din 2 iulie 2015)

Înregistrările vor putea fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu": site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.

Concertul este transmis, vineri seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990).

Valentin Gheorghiu s-a născut la Galați, la 21 martie 1928. Începe studiul pianului de mic copil. În anul 1934 vine la București și, în urma audierii sale de către pianista Constanța Erbiceanu și compozitorul Mihail Jora, este admis la Academia Regală de Muzică și Artă dramatică din București, unde studiază pianul, teoria muzicii și armonia cu acești renumiți profesori. În anul 1936 debutează cu un recital la Sala Dalles din București. În același an, George Enescu îl ascultă și intervine personal, prin scrisori adresate forurilor competente precum și profesorilor Noël Gallon și Lazare Lévy de la Conservatorul Național din Paris, pentru acordarea unei burse de studii la Paris, unde pleacă în anul 1937. Reîntors în țară, își continuă studiile la Academia Regală de Muzică din București, absolvind în anul 1947. Debutează la vârsta de 15 ani cu Filarmonica din București, sub bagheta lui George Georgescu, în Concertul nr. 1 de Beethoven. Până în anul 1957 nu are permisiunea de a cânta decât în țările din estul Europei - URSS, Cehoslovacia, Germania de Est, etc. După anul 1957 i se permite să apară și în Occident, susținând concerte în toată Europa, SUA, Canada, dar și în Israel, Japonia, etc. A colaborat cu dirijori de prestigiu, precum: Seiji Ozawa, Rafael Kubelik, John Pritchard, Sir Simon Rattle, Kurt Masur, Antal Dorati, George Georgescu, Cristian Mandeal, Charles Dutoit, Constantin Silvestri, Sergiu Comissiona, Georges Prêtre, Eric Leinsdorf, Armin Jordan, Horia Andreescu, Lawrence Foster, Ferdinand Leitner, Karel Ancerl, Iosif Conta, Emil Simon etc. A colaborat cu orchestrele din Dresda, Gewandhaus-Leipzig, Wiener Symphoniker, Orchestra Colonne din Paris, Société de Concerts-Paris, Suisse Romande, Bayerischer Rundfunk, Filarmonica Regală din Stockholm și Filarmonica Regală din Madrid, orchestrele simfonice din Ierusalim, Baltimore, Houston, etc. A înregistrat pentru casele de discuri His Masters Voice, Deutsche Gramophon, Supraphon, Electrecord. A fost invitat în calitate de membru în juriile celor mai prestigioase concursuri internaționale de pian: "Beethoven" - Viena, "Ceaikovski" - Moscova, "Reine Elisabeth" - Bruxelles, "Chopin" - Varșovia, "Bach" - Leipzig, "Van Cliburn" - SUA, "M. Long - J. Thibault" - Paris, "Paloma O'Shea" - Santander, "Leeds" - Marea Britanie, "Arthur Rubinstein" - Tel Aviv, "Bayerischer Rundfunk" - München, "Busoni"- Italia, "Maria Callas"- Atena, Geneva etc.

Rămâneți alături de noi pe canalele:

Siteul Filarmonicii "George Enescu"

Pagina YouTube a Filarmoncii "George Enescu"

Pagina de Facebook a Filarmonicii "George Enescu"

Vă dorim vizionare plăcută!